Objavljeno

Predstavljamo redateljice i queer filmove na ovogodišnjem Sundance Festivalu

Kada bi se rodna ravnopravnost u svijetu filma mjerila po zastupljenosti žena na Sundance filmskom festivalu, koji se ove godine održava od 16. do 26. siječnja, situacija možda i ne bi bila toliko crna.

Nakon što su prošle godine redateljice držale čak polovicu filmova u konkurenciji američkih dramskih ostvarenja, dobro su zastupljene i ove, iako zamjetno slabije spram redatelja. S jednom redateljicom ili su-redateljicom iza kamere mogu se pohvaliti dvadeset i četiri filma, a nešto manje praćena kategorija ‘Next ’ gotovo u potpunosti predstavlja filmove koje su režirale žene.

Nažalost, svega će tri redateljice svjetsku premijeru filmova održati u Park Cityju narednih tjedan dana. Ništa bolje ne izgleda ni kategorija dokumentarnih filmova. Iako u tom segmentu industrije prema istraživanjima postoji rodni balans, ženama u udjelu premijera pripada tek 20% selekcije.

Laggies (r. Lynn Shelton) najlakše bi se moglo opisati kao dramu o sazrijevanju čija je glavna junakinja 28-godišnja Megan (Keira Knightley) zatočena u permanentnoj adolescenciji. U nemogućnosti da napravi nešto od svog života još uvijek živi s dečkom iz srednje škole, ali će se okrenuti budućnosti kada dobije neočekivanu bračnu ponudu.

Little Accidents (r. Sara Colangelo) s Elizabeth Banks i Chloë Sevigny prati priču stanovnika malenog rudarskog gradića kojeg potresa nestanak lokalnog dječaka. The Voices (r. Marjane Satrapi) je gender-bending priča o simpatičnom, ali poremećenom radniku u tvornici koji žudi za djevojkom iz računovodstva.

Veteranka kratkog filma Kat Candler na Sundance donosi film Hellion s Juliette Lewis koji prati raspadnutu obitelj u pokušajima pomirenja. Maya Forbes snimila je komediju Infinitely Polar Bear o manično depresivnom ocu koji otima vlastite kćeri kako bi ponovno osvojio suprugu; dok će nagrađivana dokumentaristica Edet Belzberg predstaviti Watchers of the Sky. Radnicama unutar NGO sektora bavit će se dokumentarac Kate ChevignyE-Team.

U ovogodišnjoj selekciji nalazi se više queer ostvarenja u odnosu na prošlu godinu.

Čak 23 filma sadrže LGBT teme, likove, redatelje i scenariste. 52 Tuesdays redateljice i scenaristice Sophie Hyde prati priču šesnaestogodišnje Billie čije se sazrijevanje neočekivano ubrzava kada majci otkrije da želi promijeniti spol. Provodeći vrijeme jednom svakog tjedna, utorcima, 52 Tuesdays opisuje se kao priča o željama, odgovornosti i transformaciji, a snimana je u periodu od godine dana.

Trans temama bave se još dokumentarac My Prairie Home – intiman portret transrodne pjevačice Raee Spoon redateljice Chelsea McMullan i igrani film Drunktown’s Finest Syndey Freeland. Gej i lezbijske identitete istražiti će Jamie Marks Is Dead Cartera Smitha, dugo spominjani Stranger by the Lake Alaina Guiraudiea i Appropriate Behavior Desiree Akhavan.

Od dokumentaraca vrijedi istaknuti još The Case Against 8 čiju temu ne treba posebno predstavljati, I Love Your Work koji prati živote devet lezbijki unutar porno industrije te dokumentarac o omiljenom gej aktivstu s društvenih mreža, Georgeu Takeiju. Publika će vidjeti i nove radove Madeline Olnek i Ire Sachsa.

https://www.youtube.com/watch?v=j3aURXZH_c4https://www.youtube.com/watch?v=PgcEGKn7waI

Povezano