Objavljeno

Pionirke filma: Žene integralni dio ranog razvoja filmske industrije

“Više je žena radilo na svim razinama holivudske industrije filma u prva dva desetljeća nego ikada kasnije”, izjava je koja se pripisuje filmskom teoretičaru Anthonyju Slideu, točno je međutim da se nije radilo o fenomenu specifičnom samo za Hollywood već o globalnoj pojavi.

Projekt Pionirke filma, pokrenut na Sveučilištu Columbia, teži obrnuti povijesnu neistinu da je proces filmske produkcije uvijek bio dominantno muški, odnosno razotkriti da žene u doba nijemog filma nisu bile samo glumice, nego su sudjelovale u svim razinama filmskog stvaralaštva, od rukovođenja kamerom do pisanja scenarija, režije i produkcije, kažu voditeljice projekta Jane Gaines, Radha Vatsal i Monica Dall’Asta.

U prvim desetljećima 20. stoljeća Afroamerikanke tako su pomogle utemeljiti američku filmsku industriju i zagovarale autentično predstavljanje Afroamerikanaca na filmu. Unatoč kulturnim očekivanjima i ograničenjima postojala je šačica žena koje su upravljale teškom 35 mm kamerom, Latinoamerikanke su u ranim danima filma odigrale značajnu ulogu kao producentice, scenaristice, glumice, montažerke i redateljice, a montaža se nekad smatrala ženskim poslom koji su obavljale mlade pripadnice radničke klase.

Također, žene su sudjelovale u promociji filmova, rukovodile su projekcije u kinima, prodavale karte, te svirale glazbenu pratnju, što svakako dokazuje da su žene filmskoj industriji doprinijele mnogo više no što se misli.

U prvoj fazi, materijali na službenoj web stranici projekta fokusirat će se na ulogu žena u razdoblju nijemog filma na području SAD-a i Latinske Amerike, da bi druga faza obuhvatila žene iz Australije, Kanade, Danske, Francuske, Njemačke, Mađarske, Italije, Nizozemske, Norveške, Velike Britanije, pa i Jugoslavije.

Tko su bile pionirke filma i na koji su način pridonijele razvoju filmske industrije možete saznati pretraživanjem baze podataka i iščitavanjem tematskih eseja koje donosi ovaj hvalevrijedan projekt. [Ž.V.] Indiewire


Povezano