Objavljeno

Novi portal slavi ostvarenja američkih arhitektica

Florence Knoll

Pokrenut je portal Pioneering Women of American Architecture koji predstavlja 50 arhitektica koje su djelovale u razdoblju od 1880. do 1980. godine.

“Svih 50 žena rođeno je prije 1940. godine, u vrijeme kada su se žene morale boriti za to da se bave arhitekturom i da njihov rad bude prepoznat,” navode Mary McLeod i Victoria Rosner, urednice portala. Upravo iz tog razloga mnoga od uključenih imena nisu široko poznata, čak ni unutar struke, no njihove biografije pokazuju da je svaka ostvarila značajan doprinos povijesti američke arhitekture i izgrađenog okoliša.

Dok se njihov rad razlikuje stilski i rasponom – od urbanističkih planova i korporativnih zgrada do obiteljskih kuća i interijera – zajedničko im je što su bile važne inovatorice, dizajnerice utopijskih zajednica, stambenih zgrada, “racionalnih” kuhinja, sklopivih kreveta, pa čak i ranih solarnih kuća. Također su razbijale rodne i rasne predrasude, preispitujući arhitekturu kao disciplinu, ali i brojne društvene konvencije tog vremena.

“Dokumentiranje života i rada ovih žena bio je izazovan zadatak koji je zahtijevao stotine sati intervjua i kopanja po arhivima, kao i beskonačno provjeravanje činjenica i fotografske dokumentacije”, govore McLeod i Rosner.

Pedeset zasad predstavljenih arhitektica predstavlja tek početak napora da sve zaslužne žene budu uvrštene u povijesne zapise. Urednice se nadaju da će ovaj projekt potaknuti više mladih žena da studiraju i bave se arhitekturom.

Mary Colter pokazuje svoje nacrte supruzi političara Harolda Ickesa

Natalie de Blois, Connecticut General Life Insurance Company, 1957.

Mary Jane Colter, Hermit’s Rest, Grand Canyon, 1914.

Više informacija potražite ovdje.


Povezano