Objavljeno

O budućnosti hrane: pozitivna perspektiva

Od zabrane korištenja pesticida neonikotinoida u Europskoj uniji do zakona o GMO etiketiranju u Vermontu imamo razloga biti optimistični u pogledu budućnosti hrane, a Food Tank donosi priče o nadi, inovacijama i uspjesima u kreiranju boljeg prehrambenog sustava.

Kroz 101 svjetlu točku u prehrambenom sustavu želi se potaknuti potrošače/ice, kompanije, istraživače/ice, znanstvenike/ice, donatore/ice i zakonodavce/ke da kreiraju i podupru održiviji sustav prehrane, a u nastavku vam donosimo nekoliko primjera.

Navodi se tako projekt u Čadu koji je ženama omogućio da upravljaju zemljištima pod vlastitim imenom. Projekt je doveo do poboljšanja poljoprivredne proizvodnje, većih prihoda i smanjenja neuhranjenosti lokalnog stanovništva.

U Australiji su izgrađene urbane zelene površine kao primjeri osviještenog življenja u velikim gradovima. Projekt Green Square u Sydneyu uključuje recikliranu vodu i povezanost parkovima, vrtovima i pješačkim stazama. Također, Udruga australskih žena u poljoprivredi, stvorila je mrežu koja povezuje poljoprivrednice i olakšava pristup korisnim resursima.

U Ugandi je pokrenuta prva afrička sveučilišna inicijativa usmjerena pružanju agrikulturalne obuke isključivo ženskom stanovništvu.

Nekoliko globalnih organizacija, uključujući Young Professionals for Agricultural Development i The Global Fund For Women, rade na osnaživanju položaja žena i mladeži u društvu. Davanjem poticaja i samopouzdanja ovakve organizacije pomažu ženama da sagrade bolju budućnost, ne samo za sebe i vlastitu obitelj, već i za cijelu zajednicu.

Biolog Rogera Leakey u svojoj knjizi Living with the Trees of Life ističe sposobnost stabala da nahrane planet. Uzgajanje drveća uz usjeve (agroforestry) može povećati produktivnost žetve i time pomoći rješavanju svjetske gladi i siromaštva.

Njegove upute već slijede u Indoneziji. U općini Jakarta nedavno je zasađeno 40,000 voćki. Plodovi su besplatni za građane, a voćke pomažu i u borbi protiv zagađenja zraka.

Sve je veći broj internetskih stranica, poput Fruitmap i Plant Catcing, koje korisnicima omogućavaju pristup svježoj hrani uzgojenoj u lokalnoj zajednici.

I u svijetu profesionalnih kuhara sve je veći broj onih koji podupiru korištenje lokalnih i održivih izvora hrane. Među njima su i Barton Seaver sa svojim eko restoranom koji se temelji na održivim ribičkim praksama te Jose Andreas koji otvaranjem brojnih restorana osnažuje zagovornike zdrave hrane diljem svijeta.

Broj proizvođača organske hrane u EU je u porastu. Tijekom zadnjeg desetljeća, područja organskih farmi su se proširila za 500,000 hektara po godini. Također, žene upravljaju s 24% organskih farmi u EU. U Latviji je taj postotak veći, 41%, a Hrvatska je odmah iza Latvije s 32%.


Povezano