Objavljeno

“Novi portreti” Annie Leibovitz

Tko su žene, kako one uistinu izgledaju, što rade i kako fotografirati njihove bezbrojne različitosti – pitanja su koja su zaokupljala Annie Leibovitz u izložbi ‘Women: New Portraits’.

Women’  je kontinuirani projekt koji je Annie Leibovitz započela prije više od 15 godina u kolaboraciji sa spisateljicom i tadašnjom partnericom Susan Sontag. Istoimena knjiga iz 1999. godine sadržavala je seriju fotografija američkih žena iz tog razdoblja, a sada su joj pridodani portreti umjetnica, glazbenica, poduzetnica, političarki, književnica i humanitarki koji otkrivaju promjene u ulozi žene u današnjem svijetu.

Leibovitz će time predstaviti svoj bogati portfolio ženskih subjekata u njihovim raznim emocionalnim stadijima života te u različitim umjetničkim stilovima.

Posjetitelji/ce će tako moći pogledati široki spektar radova: od minimalističkih crno-bijelih fotografija Patti Smith i Michelle Obame do pompoznih luksuznih scena s Katty Perry u vintage glamuru Pariza, Stelle McCartney u haljini za bal na konju, Rihanne na Kubi za šankom boje višnje…

Neke od najzanimljivijih fotografija na izložbi neće prikazati žene već selekciju fotografija iz kolekcije “Pilgrimages” iz 2011. u kojima je Leibovitz fotografirala razna mjesta spiritualnog značenja uključujući domove mnogih umjetnika, sobe, odjeću i objekte koji su pripadali ženama u povijesti: lutke Louise May Alcott, haljine majke Elvisa Presleya…

22 nova portreta prikazuju nekoliko ikonskih fotografija koje je Annie slikala za časopise Vanity Fair i Vogue (poput one Caitlyn Jenner), te umjetnice u njihovom radnom okruženju: Gloria Steinem za stolom, Adele za klavirom, Kara Walker u uredu , Amy Schumer sa filmskom skriptom u krilu.

Gloria Steinem, koja je ujedno pomogla Leibovitz u realizaciji izložbe, u svom uvodnom govoru prilikom otvorenja izložbe u Londonu izjavila je:

ona [Leibovitz] gleda iznad rodnih podjela, iznad stereotipa, iznad dnevnih maski koje nam pokazuju da je sve što je živo istovremeno univerzalno i jedinstveno

‘Women’ je projekt u nastajanju koji će se nastaviti razvijati narednih godina na što upućuju prazna mjesta na zidu koja bi trebala nadomjestiti portreti žena poput Marine Abramović ili Venus i Serene Williams.

Tijekom sljedećih godinu dana ova putujuća izložba će se prikazati u 10 gradova među kojima su Tokio, Hong Kong, New York, San Francisco, Singapur, Mexico City, Istanbul, Frankfurt, Zürich. NewStatesman


Povezano