Objavljeno

Neočekivana ljepota menstrualne krvi

Jan Lewis je konceptualna umjetnica koja sebe naziva i menstrualnom dizajnericom. U svojem projektu Ljepota u krvi istražuje i prenosi estetsku ljepotu materijala (menstrualne krvi) koji se obično odbacuje i smatra odvratnim, prenosi The Huffingtonpost.

Lewis objašnjava kako je prelaskom s tampona na menstrualnu čašicu (tzv. Mooncup), na preporuku svog liječnika, počela mijenjati svoj doživljaj vlastitog tijela i preispitivati društveno portretiranje menstruacije kao nečeg odvratnog.

Počela je primjećivati groteskne prizore krvi u filmovima, na televiziji i na fotografijama, kada je nasilje u pitanju, ali menstrualna krv ostala je vizualno nezastupljena i nepostojeća. Zbog toga je 2012. godine, dok je radila kao administrativna asistentica na Sveučilištu u Michiganu, na odjelu za zarazne bolesti, započela projekt Ljepota u krvi.

Medicinske slike kostiju, krvnih stanica, tumora i raznih stadija bolesti, koje su bile izložene na njezinom radnom mjestu, utjecale su i na njezino kreativno izražavanje. Sa svojim je suprugom eksperimentirala s raznim tehnikama fotografiranje vlastite menstrualne krvi, a glavni cilj njezinog projekta bio je očit: eliminiranje tabua i grotesknih asocijacija vezanih uz menstrualnu krv.

{gallery}beauty_in_blood{/gallery}

Lewis se povezala s brojnim umjetnicama i umjetnicima koji dijele njezinu viziju te bila je kustosica izložbe vezane uz menstrualni ciklus i reproduktivna prava.

„Nadam se da će ovaj projekt pokrenuti otvorene razgovore o svim stvarima vezanim uz mensturaciju… Nadam se da Ljepota u krvi jasno govori da se menstruacije ne treba sramiti niti bojati“, poručuje Lewis.


Povezano