Objavljeno

5 menstrualnih radova koje vrijedi pogledati

Menstruacija u društvu i dalje predstavlja tabu zavijen šutnjom, no umjetnice su upravo te koje otvoreno i provokativno temu mjesečnog krvarenja žena podastiru pred javnost ne bi li se o njoj napokon otvoreno, bez srama, razmišljalo i govorilo.

Jedna od njih je Zanele Muholi, južnoafrička umjetnica i aktivistkinja koja se u svojim djelima (na slici) prvenstveno bavi pravima Afričkih queer osoba. U projektu naziva Isilumo siyaluma (menstrualna bol), umjetnica koristi vlastitu menstrualnu krv kako bi komentirala bol menstruacije na doslovnoj i simboličkoj razini.

Zanele Muholi- UmmeliMuholi je ujedno pokušala i demistificirati sam pojam, odnosno lišiti ga nečistoće s kojom ga zapadna kultura najčešće povezuje. Projektu je dala i snažan politički pečat povezujući ga sa tzv. korektivnim silovanjima u Africi, počinjenima u svrhu ”izlječenja” žrtava od homoseksualnosti.

2. Vanessa Tiegs- Menstrala

Vanessa Tiegs američka je umjetnica koja je prva čitavu menstrualnu umjetnost nazvala Menstralom. Njezina Menstrala umjetnost dio je velikog  umjetničkog pokreta Spiraling  Moon čiji je cilj povezivanje žena s njihovim menstrualnim ciklusima kako bi spoznale vlastitu menstrualnu svijest, kreativnost i intuitivnost.

Svojim radom umjetnica nastoji potaknuti žene da shvate vlastiti menstrualni ciklus kao umjetnički medij te da ‘one dane u mjesecu’ pretvore u intelektualno-kreativne dane.

Najnoviji projekt Vanesse Tiegs nosi naziv Mind & Menstrala te je nastao kao kombinacija njezine menstrualne umjetnosti i nagih autoportreta.

3. Ingrid Berthon Moine- Red is the colour

Red is The Colour Ingrid Berthon-Moine autorica je umjetničkog projekta Red is the colour koji se sastoji od serije fotografija žena koje su vlastitu menstrualnu krv upotrijebile kao ruž.

Fotografije nose naslove kao ‘Red temptation’ (Crveno iskušenje) ili ‘Rouge Hollywood’ (Ruž Hollywood) čime je autorica htjela aludirati na načine na koje kozmetičke kompanije imenuju svoje linije proizvoda.

4. May Ling Su- On My Period

Stvaralaštvo May Ling Su uvelike se razlikuje od dosada spomenutih umjetnica. Njezin projekt nosi naziv On My Period i sastoji se od niza fotografija, video uradaka i dnevničkih zapisa koje je umjetnica stvarala kroz dvije godine.

Najpoznatiji dio projekta je video u kojem May Ling Su na plaži premazuje svoje golo tijelo menstrualnom krvlju preispitujući na taj način uvriježeno mišljenje o nemogućnosti odlaska na plažu za vrijeme menstruacije. 2010. Godine May Ling Su nominirana je za Feminist Porn Award. Spajanjem menstruacije sa seksualnosti umjetnica ju pokušava osloboditi ”prljavštine” s kojom je stoljećima bila povezivana.

5. Menstrala Open Forum

Menstrala Open Forum mjesto je na kojem bilo tko može podijeliti vlastitu Menstrala umjetnost kao i razmijeniti mišljenja, ideje i prijedloge o istoj. [B.G.]


Povezano