Objavljeno

‘Tijekom mjesečnice ne smijem…’ – tinejdžerke iz Nepala protiv tabua

Stigma koja se veže za menstruaciju u ruralnom Nepalu često nosi zdravstvene posljedice, ali i lošije obrazovanje, no 7 tinejdžerki iz Sindhulija ovo nije spriječilo da u foto projektu zabilježe koje im se sve zabrane nameću tijekom mjesečnog ciklusa.

Svakog se mjeseca ove djevojke odvaja od njihovih obitelji, zabranjuje im se da gledaju u sunce, dodiruju voće i cvijeće, a ne mogu čak niti ostati u svom domu, jer se tijekom tog perioda smatraju ‘nečistima’. Zbog tradicije imenom Chhaupadi uobičajeno je da djevojke budu isključene iz interakcije s članovima obitelji između 6 i 10 dana, a rođenje djeteta nosi isključenje od 10 dana.

Vjerovanje da su žene u tom periodu nečiste nosi spomenute zabrane kako istu ne bi prenijele te prouzrokovale nesreću ili bolest. Brani im se stoga i konzumacija mesa, mliječnih proizvoda, voća i povrća, kako menstruacija ne bi uništila proizvod.

Iako je Vrhovni sud u Nepalu 2005. godine zabranio Chhaupadi, praksa je i dalje uobičajena u ruralnim zajednicama.

„Bila sam u tuđoj kući za vrijeme prve menstruacije. Nisam smjela ići u školu, čak niti čitati knjigu. Radilo se o pogrešnom vjerovanju da ne bismo smjele učiti tijekom menstruacije“, podijelila je svoje iskustvo Manisha (14), jedna od sudionica projekta.

Ona i druge djevojke, koje nikada ranije nisu koristile foto aparat dobile su priliku izložiti svoj rad u zajednici te među članovima svoje obitelji i prijateljima potaknuti raspravu o tabuima vezanima uz menstrualni ciklus koji im otežavaju svakodnevni život, a osim toga utječu i na obrazovanje.

Ključno je naime poraditi i na dostupnosti privatnih WC-a i higijenskih proizvoda, budući da mnoge djevojke u školu ne dolaze za vrijeme mjesečnice, a neke se odluče i na napuštanje školovanja kad postanu adolescentice. TheIndependent

{gallery}nepal-foto{/gallery}


Povezano