Objavljeno

Laia Abril: Mitovi o menstruaciji

“Uistinu, bilo bi teško pronaći nešto što ima impresivnije učinke od menstrualnog krvarenja. Kada se žena u ovom stanju približi, mošt će se ukiseliti, sjeme koje ona takne postat će sterilno, mladice će propasti, biljke u vrtu presahnuti, a voće pasti s drveta ispod kojeg sjedne. Sam njen pogled dovoljan je da zamagli jasnoću zrcala, otupi oštricu od čelika i ukloni sjaj bjelokosti. Roj pčela, ako ih pogleda, odmah će pasti mrtve; mjed i željezo zahrđat će i poprimiti neugodan miris; a pse koji su okusili taj iscjedak obuzet će ludilo, i njihov ugriz je otrovan i neizlječiv.”

– Plinije Stariji, Zemljopis starog svijeta

***

Prosječna žena će 1800 dana u svom životu imati menstruaciju.

***

Godine 1946. Walt Disney napravio je Priču o menstruaciji, vjerojatno prvi film u povijesti u kojem se pojavljuje riječ ‘vagina’.

***

Godine 2011. tvrtka Always prva je upotrijebila crvenu točkicu da prikaže menstrualnu krv. Do tada su američke tvrtke kao vizualni eufemizam koristile plavu tekućinu.

***

***

Istraživanje provedeno među iranskim djevojkama pokazalo je da se polovica njih boji kupati osam dana prije početka menstruacije. U sjevernoj Indiji 98 posto ispitanica smatra da se ne bi smjele kupati za vrijeme menstruacije, a 91 posto izjavilo je da u tom periodu izbjegavaju vodu općenito. I djevojke i mladići na Filipinima smatraju da osoba koja se kupa za vrijeme menstruacije može poludjeti.

***

Rad Mitovi o menstruaciji španjolske umjetnice Laie Abril bavi se time na koji način pogrešne pretpostavke o ženskom tijelu oblikuju društveni položaj žena. Rad je dio umjetničina projekta Povijest mizoginije, a možete ga pogledati u sklopu izložbe Budnost, borba, ponos: Kroz njezine oči u MSU-u do 30. rujna.


Povezano