Objavljeno

Mix Feminae – Tko se boji Vagine Wolf?

http://pollynor.com/

Da je u lasagna ”g” tiho, odnosno da se ne izgovara, znamo još od Lil Wayneovog hita iz 2010., da vagina dijeli sličnu sudbinu pri čemu su osim ”g”, tihi i ”v”, ”a”, ”i”, ”n” i ”a” na jasan način ilustrira tišinu koja nastane kad se razgovor, bilo javni ili privatni, usmjeri na žensku seksualnost.

Danas zato o vaginama razgovaramo opširno, glasno i isključivo pozitivno!

Poznavanje ženske anatomije osobito je manjkavo kada se radi o klitorisu, organu koji nema reproduktivnu ulogu već postoji isključivo užitka radi. Klitoris je godinama bio zanemaren jer se ženska seksualnost podređivala muškarčevom užitku ili svodila na reproduktivnu funkciju.

Manjak prikaza klitorisa u vizualnom ili govornom svijetu, kao i činjenica da njegova uloga nije bila prepoznata s medicinske strane sve do 1998. godine, naveli su umjetnicu Sophie Wallace na osmišljavanje i pokretanje umjetničkog projekta CLITERACY, 100 prirodnih zakona.

Sophie se u svom projektu istražuje globalnu opsesiju seksualizacijom ženskog tijela u seksualno nepismenom svijetu. Dobro poznavanje klitorisa nas, kaže Sophia, čini kliterarnima, a tom prigodom je osmislila i četiri koraka prema kliterarnosti:
  • Potrebno je naučiti anatomiju klitorisa i spoznati kako su glavić klitorisa i penisa homologni.
  • Tu spoznaju potrebno je primijeniti za vrijeme svih seksualnih susreta, što znači tretirati klitoris kao zvijezdu čina.
  • Ne smije se zanijekati postojanje klitorisa, on je apsolutno tu.
  • Trebamo shvatiti kako svi imaju pravo na zadovoljstvo u seksualnom odnosu te na dostojanstven odnos prema njihovu tijelu.

https://vimeo.com/59497570 

Svijest o postojanju klitorisa navodi na pitanje koliko seksualnog užitka se zapravo može pripisati klitorisu i kako ga učiniti neizostavnim dijelom seksualnog odnosa kada primat još uvijek ima penetracija?

Tražeći poslovne kontakte u Brooklynu 26-godišnja seksualna terapeutkinja Alex Fine, naišla je na 28-godišnju inženjerku Janet Lieberman.

Djevojke je zbližila zajednička ideja o kreiranju seksualnih igračaka koje pojačavaju intimnost i otvoreno osnažuju ženska seksualna iskustva. Ubrzo su osnovale tvrtku Dame Products i krenule s IndieGoGo kampanjom. Prikupile su više od 700.000 dolara i izradile svoju prvu hands-free igračku, Evu.

Fine želi da njihovi proizvodi potaknu iskren i otvoren razgovor o seksu i načinu na koji promišljamo o ženskom orgazmu.

“U seksu se otkrivaju brojne rodne uloge i društveni konstrukti, a još uvijek je vjerojatnije da će muškarac biti taj koji će doživjeti orgazam u heteroseksualnom odnosu. Ženski će orgazam uglavnom ostati rezerviran za predigru ili post-igru.”

Želeći omogućiti ženama klitoralnu stimulaciju, ali imajući na umu i intimnost i mušku ugodu, Alex i Janet su se u svom radu prvenstveno usredotočile na hands-free dizajn. Evina dvostruka krila stidne usne drže na mjestu te su korisnicima tako ruke slobodne, bilo da se radi o samostalnoj upotrebi ili onoj u paru. 

Iako je za većinu neopterećeno uživanje u upoznavanju vlastite anatomije izazov koji tek predstoji, stjecanje uvida u raznovrsnost oblika, boja i veličina vagina žena koje pred fotoobjektivom spremno podižu suknju može djelovati jako osnažujuće.

Projekt britanske umjetnice Nicole Canavan pod nazivom Raising the Skirt usmjeren je na slavljenje individualnosti najrazličitijih vagina.

Polaznice njezinih radionica posvetile su se istraživanju odnosa prema vlastitoj vagini, prodirući u značenja koja joj svjesno ili nesvjesno pripisuju. Projekt je logičan nastavak Canavanine dugogodišnje umjetničke prakse prožete feminističkim težnjama. Canavan je, poput brojnih drugih, iskusila nesigurnost i sram zbog svog tijela. Njezine radionice stoga stvaraju ‘siguran prostor u kojima žene otkrivaju unutarnju ratnicu’.

Iako je ideja projekta odjeknula u internetskoj zajednici, Canavan se suočila i sa cenzurom na društvenim mrežama, no, ne planira odustati od svojih ideala.

 

Za kraj ćemo još podijeliti novi film redateljice Anne Margarite Albelo, Who’s afraid of Vagina Wolf. Radi se o doista originalom prikazu krize srednjih godina u kojem Anna, svježa 40-godišnjakinja i redateljica relativno neuspješnih lezbijskih fimova koja živi u ostavi za alat u dvorištu svoje prijateljice, krizu srednjih godina rješava pokušavajući šarmirati glavnu glumicu u svom najnovijem filmu, adaptaciji njenog omiljenog Who’s afraid of Virginia Woolf.

traileru Anna, odjevena u kostim vagine ukrašen kristalićima i krunom, stoji u nedoumici dok je prijateljica bodri uz prikladnu ”You can do it, you’re a walking vagina!”.

https://www.youtube.com/watch?v=qbEMnvjgp5w 


Povezano