Objavljeno

Mix Feminae – Seksualna galaktička utopija FKA twigs

2250. je godina i nalazimo se na rubu ozakonjenja koitusa ekskluzivno u reproduktivne svrhe. Bilo kakav javan istup protiv militarističke vlade rezultira podlijeganju višesatnoj torturi gledanja beauty-blog videa svjetskih uimeobiteljašica/a o vraćanju dostojanstva odjevnom stilu žena i muškaraca. Srećom, underground punk feministički/e hakeri/ce  javljaju da je odabrana nova matica koja će nas svojim intergalaktičkim plovilom transportirati do dugo priželjkivane oaze egalitarnosti i pravednosti.

No, tko je naša nova matica? Današnji Mix Feminae otkriva zbog čega bi ova laskava titula trebala pripasti FKA Twigs!

Nakon što u tražilicu ukucamo ime FKA twigs i pritom s njenim imenom sljubimo još feminizam, nije neobično zamisliti kako bi ova engleska umjetnica mogla biti nova svemirska božica feministkinja/a. Poznata po svojoj eteričnoj glazbenoj kombinaciji r’n’b-a, elektronske glazbe, punk-a i pop-a , FKA Twigs se u svojim tekstovima ne bavi samo emancipacijskom snagom žene, već tematizia i pojmove iz margina seksualnog života o kojima ljudi i danas imaju predrasude – BDSM i fetišizam.

U vizualnim dodacima koje uz svoju glazbu pruža vidljiva je njena individualnost i otklon od ideala ljepote koje zamjenjuje izokrenutim naturalističkim prikazima sebe i ambijenta oko sebe. No, umjetnica nikako ne podilazi socijalnim paradigmama i svoju seksualnost ne ističe da bi plijenila poglede, već zato što je, kaže, za nju to oslobađajuće.

U nastavku članka vam predstavljam pet seksualno nabijenih arija i njenih vizualnih rješenja koji će vas moći izbaviti iz stega konzervatizma i natjerati da u ormaru još jednom potražite one izgubljene ružičaste krznene lisice za bolje dane na našem feminističkom planetu Beauvoiridia.

Video Girl

Umjesto da započnemo s privilegijama koje će nam nuditi nove emisarke/i vanzemaljaca i feministkinja/a Beauvoiridije na čelu s FKA twigs, možda je bolje krenuti odozada. Za bilo kakav patrijarhalan prekršaj, bilo u obliku krilatica “Život počinje začećem” ili seksualnog uznemiravanja, kazna će biti ista – na mitrilnom hiperstiliziranom kaznioničkom stolcu osuđenik/ca će se gledat oči u oči s golemom lamijom od polimernih fotonaponskih ćelija koja će ih svojim proždiranjem teleportirati natrag u njihov propadajući svijet.

Tako i u ovom nadrealnom videu FKA twigs na tuđinskom jeziku pjevno šapće posljednju presudu osuđeniku i zapečaćuje njegovu sudbinu. Dinamično skakuće oko osuđenika i uzvicima “Don’t lie, don’t lie, don’t lie” skoro pa gregorijanskim napjevom naglašava da ne trpi nepravdu i bonuse koje patrijarhat daje muškarcima. U haljama prigodne da ih se okarakterizira kao odjeća mogućih klingonskih svećenica, FKA twigs uživa u senzualnosti presude stoga je lako zaključiti da bi bila bila savršena vladarica!

 

Pendulum

Prva reforma Vijeća Beauvoiridije jest da se na planetu miču svi tabui vezani uz BDSM i fetišizam. O ovim temama bit će moguće razgovarati u cyber café-u, centrima za upoznavanje svojih biljnih vanzemaljskih predatora o feminističkim vrijednostima, zalogajnicama specijaliziranima u svim intergalaktičkim vrstama pripreme divljeg luka pa čak i za nedjeljnim ručkom. Moći će se slobodno komparirati kvaliteta užadi za vezanje, razmjenjivati kreativne ideje za sigurne riječi tijekom BDSM igrica i pričati o tome što nas zaista pali.

U videu za pjesmu Pendulum, FKA twigs pristaje na to da užem visi u naizgled praznom prostoru te pjeva o tome koliko se zaista samom osjeća jer njena odabrana osoba traži puno više od onoga što ona želi dati. Iako je tište ljubavni problemi, umjetnica se ne da slomiti i dalje traži ljubav koju zaslužuje. Metamorfozom iz samonikle guste tekućine, koja ujedno nosi njene crte lica, poput feniksa se pretvara u nešto poput nadograđene svemirske inačice Barbarelle i spremna je kao snažna žena tražiti ono što želi.

Papi Pacify

Sve/i znamo da dom-sub igrice u krevetu nužno ne reflektiraju dinamiku koju imamo sa svojim seksualnim partnerima/cama. Uostalom, krivo je misliti kako se rodne dinamike trebaju prenositi u intimnu sferu. U Beauvoiridiji je to sasvim drugačije. Kod sveopćeg stanovništva svih okruga planeta, svim osobama je olakšano iskazivanje svojih preferencija tokom seksa jer čak jednim dodirom na svom adamantijskom kibernetskom sučelju mogu odabrati koje su im trenutačne preferencije i kakvim radnjama bi u tom trenu htjele obogatiti svoje seksualno iskustvo.

Gracioznim pokretima svog tijela i grubim potezima ruku njenog partnera stvara se odlična sinergija koja je prepuna dinamitne napetosti koja se prenosi iz kadra u kadar. Kao ritualnim plesom mrtvaca, FKA twigs vraća nas u puten eshatološki svijet iz kojeg se ni pod razno ne želimo izbaviti. Iako se čini fragilnom i zna da ljubav nekad boli, priznaje da je u redu ponekad pokazati svoju delikatnu stranu i prepustiti se strastima što sigurno preporuča i nama jer smo mi sve/i emotivna bića koja imaju pravo osjećati se slabima.

Two Weeks

FKA twigs u ediciji bizantske kraljice vrišti ne samo okrunjenje kao vladarice Beauvoiridije, već i šire. “You say you want it, I say you’ll live without it”, naša matica hladnokrvno odbija bilo kakav spolni čin i postavlja sebe na pijedestal moći. Ne prihvaća odbijanje svojih naredbi i ne daje odabranoj osobi pravo da je kontrolira ili da njene odluke dovodi u pitanje. Sa svog uzvišenog, ornamentiranog tronu od kristaliziranih suza svemirskih kapitalista koji neuspješno dolaze moliti za njenu ruku, vladarica osobama koje misle da zbog svojih penetracijskih mogućnosti mogu zauzeti dominantnu ulogu u intimnom odnosu odvraća riječima “I can fuck you better” te velebno vadi svoj neonski dildo urešen reljefima antičkih karijatida.

Dokazujući još jednom da je prijestolje zasluženo njeno, FKA twigs maše zbogom članovima/icama Patrijarhalne ofenzive sa svojim čarobnim žezlom s dijamantnim vrškom u obliku vaginalnih usana.

Glass & Patron

Osim uloge budnog oka i mirotvorkinje svih feminističkih svemira, FKA twigs pokazuje da je ujedno i majka svih svojih građanki/a te majka svih osoba koje su se na planetu Zemlji našle kao marginalizirane skupine. U ovom glazbenom uratku naša matica rađa napola providnu vrpcu duginih boja što simbolizira njeno majčinstvo LGBTIQ+ osoba. Plešući vogue u videu sa svojom šarenom virtuoznom androginom djecom, FKA twigs slavi različitost i poručuje da se na njenom planetu neće održavati nikakvi referendumi o braku jer su brakovi za istospolne partnerice/e već osnutkom Beauvoiridije legalizirani.

Zato se građanke/i Beauvoiridije ne moraju brinuti moraju li se outati svojim bližnjima ili na administrativnim formularima otkrivati svoj rod jer majka FKA twigs želi da ti jednostavno budeš ti i da svoje seksualne fantazije ispunjavaš i s osobama istog roda. Trupa njene šarene djece i ona tokom videa izvode svoje vratolomne plesne pokrete usred tamne šume koja nas može asocirati na svijet koji je zatvoren za ikakve progresivne ideje o prihvaćanju drugačijih. Izolirani u svoja četiri kuta borovih stabala, FKA twigs i njena rasplesana djeca slave svoju magičnu posebnost i svoje postojanje i pozivaju te da se i ti uputiš prema pristaništu svemirske letjelice za novi, bolji svijet pun prihvaćanja i feminističkih vrijednosti.

Tekst je originalno objavljen na poddomeni portala – operiseksizam.voxfeminae.net, internetskoj stranici koju, uz mentorstvo, uređuju volonteri i volonterke uključenie u projekt ‘Aktivni mladi za rodnu ravnopravnost’.


Povezano