Objavljeno

Mix Feminae – Tinejdžerski kult Winone Ryder

Sjetimo se onog neugodnog tinejdžerskog srednjoškolskog razdoblja kada smo bile/i sputane vlastitim osjećajima, promatrale/i svijet kroz prizmu novo naučenog književnog pojma Weltschmerz te se nadale/i ljepšim razvitcima ljubavnih trokuta i teen egzistencijalnih kriza. Ako ste ikad u svom maloljetničkom (ili u nekom kasnijem) periodu gledale/i filmove Winone Ryder, znale/i ste da niste same/i na svijetu; njeni su filmovi bili vaš eliksir utjehe i zasigurno su potaknuli vaše umne feminističke zupčanike na bunt i revoluciju.

Kazati da je Winona Ryder samo američka holiduvska glumica je podcjenjivanje: ona je postala simbolom ženske emancipacije osamdesetih i devedesetih godina te je pokazala kako svaka mlada djevojka može ostvariti svoje snove. Winona je u većini svojih filmova utjelovila lik prosječne djevojke koja se pokušava uhvatiti u koštac sa svojim emocijama i unutarnjom pobunom. Protiv nametnutih normi i uvijek kontra struji mišljenja masa, Winona je kroz širok dijapazon glumačkih sposobnosti pokazivala kako se djevojke u raznim okolnostima ipak mogu izboriti za svoje mjesto u društvu.

S Winonom danas rasplamsavamo svoje unutarnje tinejdžere/ke i nanovo uranjamo u naš Jadran srednjoškolske mizerije, neshvaćenosti i šljokičaste galanterije. 

 

How to Make an American Quilt

Jeste li se ikad našle/i u situaciji da morate otići na ljetovanje sa svojom obitelji u neko zabačeno mjesto daleko od prijateljica/a gdje vas je dočekala ekipa čiji je prosjek godina otprilike jednak godinama vaše bake? I k tome ste se nadale/i nekom ljetnom flingu?

Ako da, ovo je film koji će razbiti i ono malo sumnje u mudrost vaših starijih članica/ova obitelji i zajednice i natjerati vas da shvatite da se intergeneracijskim umrežavanjem i razbijanjem predrasuda prema starijim osobama može stvoriti plodno savezništvo i jedan cijeli (po mogućnosti feministički) kolektiv koji će vas podupirati i po pitanjima vašeg ljubavnog života. Winona pokazuje da, koju god odluku donijele/i na temelju naše intuicije i osjećaja, imamo pravo da odaberemo ono što je najbolje za nas jer je bitno da se njegujemo i budemo dobre/i prema sebi i ne zanemarujemo naše vlastite potrebe.

 

Reality Bites

Nikome nisu strane egzistencijalističke krize, pogotovo ako znamo da će naše buduće zaposlenje biti posao koji će nas prehranjivati, a ne utažiti našu žeđ za mijenjanjem svijeta i proširivanjem naših vidika. Ukoliko se pritom nađemo i u ljubavnim problemima, život nam se dodatno zapapri i dobivamo osjećaj lagane zabrinutosti oko naše budućnosti.

Winona ima lijek i za to; iako se u filmu ispostavi da je donijela podosta kobnih odluka, na kraju izvlači pouku i odlučuje da ne želi surađivati s korporativnim velikanima koji će manipulirati njenim umjetničkim procesom, već raditi na tome da kao emancipirana snimateljica dokumentarnih filmova ostane vjerna sebi i svojim prijateljima. Winona ne želi da kapitalistički nastrojeni muškarci imaju glavnu riječ u njenom životu pa tako poručuje da ne nasjedamo na kojekakve priče i ostanemo prije svega individue s vlastitim integritetom.

 

Girl, Interrupted

Vidljivost mentalnih teškoća u današnje je vrijeme sve veća, no aktivistkinje/i se i dalje moraju boriti kako bi spriječile/i perpetuiranje stereotipa o osobama s psihičkim problemima, pogotovo kod mlađih osoba kod kojih se ovo uglavnom pripisuje njihovim hormonalnim fluktuacijama ili novopridošloj srednjoškolskoj buntovnosti. U ovom filmu, Winona se suočava s vlastitim demonima te demonima djevojaka čije živote upoznaje i s kojima proživljava nova iskustva te u okolnostima umobolnice stvara snažnu solidarnost među ženama koja nadilazi njihove različitosti.

Ulogom u filmu Winona pokazuje da svaka osoba može pasti u začarani krug mentalnih problema koji se čini kao tunel bez kraja te da je moguće pronaći potporu među ljudima koji su u sličnoj situaciji i koji žele shvatiti naše patnje. Ako utjehu ne možemo naći u obitelji ili bliskim osobama, možda ćemo svoj djelić užitka pronaći u novoizabranim obiteljima koje nas neće pustiti da tonemo u bespućima svog uma.

 

Mermaids

Odnos s majkom u tinejdžerskoj dobi zna imati uspone i padove: zna biti oslobađajući ili nas s druge strane kočiti. Winona se u filmu suočava s obje strane majčinstva. Cher, koja u filmu tumači lik majke, kaže da majčinstvo ne dolazi s posebnim uputama kako biti odlična majka stoga je put do donošenja pravih odluka za sebe i svoju djecu ili osobe za koje brinemo ponekad teško prohodan. Film nam šalje poruku da se, iako se možda ne slažemo s mišljenjima i odlukama naših skrbnica/ka, moramo naučiti nositi se s njima, biti strpljive/i i pronaći kompromis jer su i naše skrbnice/i također osobe koje imaju mane.

Film usto tematizira i kompleksnost ženske seksualnosti gdje se osim liberalnog otvorenog seksualnog pristupa pokazuje i princip puritanske (ne)seksualnosti. Tendiramo li jednoj ili drugoj strani, zaključak je da svaka žena ima kontrolu nad svojom seksualnošću!

 

Little Women

Kao pro-feminističke srednjoškolke/ci nam je cilj stvarati čim više feminističkih savezništva i ujediniti žene i muškarce u frontu protiv patrijarhata. Možda nismo imale/i tako radikalna razmišljanja za vrijeme tinejdžerstva, no možda smo svoju ljutnju i nezadovoljstvo usmjeravale/i većim ciljevima. Zašto ne početi formirati savezništvo u okviru vlastitog kruga ljudi i stvoriti za početak svoju malenu feminističku obitelj? Winona je zato uz pomoć sestara otvara mogućnosti koje nadilaze patrijarhalan stav prema kojem žena treba biti vezana isključivo za sferu domaćinstva.

Poruka je ovog filma da treba nadići kojekakve barijere koje pred nas stavlja patrijarhat i obgrliti svoje talente i ljude koji će nam pomoći realizirati naše želje. U srednjoškolsko doba počinjemo shvaćati da u svijetu postoje određene granice unutar kojih je očekivano da ćemo djelovati stoga nam je upravo tad potrebna potpora. Iako odnosi u obiteljima mogu biti krhki, film nam isto nudi mogućnost da razmišljamo o ljudima izvan obitelji koji će s nama htjeti stvoriti zdrav, feministički odnos koji potiče našu produktivnost, maštu i talent.

 

Tekst je originalno objavljen na poddomeni portala – operiseksizam.voxfeminae.net, internetskoj stranici koju, uz mentorstvo, uređuju volonteri i volonterke uključenie u projekt ‘Aktivni mladi za rodnu ravnopravnost’.


Povezano