Objavljeno

Mix Feminae – Feminističke gaćice

Iako su reklame za donje rublje vjerojatno najmanje body positive od svih stvari u vašoj okolini, donosimo niz brendova i autora/ica koji nam pokazuju da to tako ne mora biti i kako se od donjeg rublja može napraviti fantastično mjesto za feministički aktivizam.

Prva preporuka ide od Petre Collins, fotografkinje i najbolje prijateljice Tavi Gavinson, Petra za Dazed izvlači Me and You, undergorund dizajnerski dvojac koji čine Julia Baylis i Mayan Toledano, prijateljice i fakultetske kolegice koje su se povezale preko zajedničkog osjećaja neuklapnja u kalup tipičnih studentica modnog dizajna.

Julia i Mayan svojim radom propituju često kontroverznu i nedovoljno zastupljenu temu feminizma u modi. Djevojke navode činjenicu da su muškarci još uvijek na čelu većine velikih modnih imena te smatraju da velik dio modnog dizajna odlazi na komade koji su predizajnirani i sputavajući dok većina djevojki želi nositi nešto jednostavno u čemu će se osjećati opušteno. Kao uzore navode svoje majke, Leu Seydoux i Adele Exarchopoulos, te Nancy Sinatru.

Hayat Rachi se uvijek pitala što bi bilo kada donje rublje ne bi bilo seksualizirano u mjeri u kojoj je, bi li u tom slučaju kupnja prvog grudnjaka bila drugačije iskustvo no što je danas? Upravo s tom mišlju, Hayat je 2014. godine osnovala Neon Moon, vlastiti brand donjeg rublja koji počiva na vrijednostima osnaživanja i jačanja samopouzdanja, a reklame ne objektificiraju ili na bilo koji način modificiraju modele. Neon Moon koristi udoban dizajn s mekanim košaricama bez žice koje omogućuju prilagodbu promjenama tijela tijekom mjeseca, na taj način rublje prati ritam tijela, a ne obrnuto.

Još jedan brend koji mijenja način na koji gledamo na donje rublje je Lonely, osnovan 2009. godine od strane Helene Morris i njenog partner Stevea Fergusona. Kao i Me and You, i Lonely svoju popularnosti dijelom duguje društvenim mrežama, posebice Instagramu. Osim što virtualni prostor koriste kako bi objavljivali slike svojih modela, Helene i Steve potiču i uključivanje svih ostalih koji su zadovoljni proizvodom te bi rado podijelilie kako izgledaju u njihovom donjem rublju.

Brend je osnovan s ciljem proizvodnje donjeg rublja koje neće biti usmjereno na udovoljavanje muškom pogledu. Umjesto da se koncentriraju na to kako se treba i može izgledati u rublju, Helene i Steve su se koncentrirali na to kako se osjeća osoba koja ga nosi.

Trenutak kada ugledate mrlju na stolici i shvatite da vam je menstruacija procurila, a vi ste barem na pola sata vožnje od kuće i baš danas niste ponijele jaknu koju bi mogle vezati oko struka, je vjerojatno jedan od stresnijih za mnoge. Alyssa Garrison se godinama mučila s obilnom menstruacijom i neugodnostima koje joj je znala priuštiti, saznavši za Dear Kate, brand koji proizvodi gaćice od tkanine koja ne propušta tekućinu, odlučila ih je testirati i svoje iskustvo podijeliti na xoJane.

Dear Kate gaćice su prozračne, ali sigurne; s vanjske strane su izrađene od materijala uz koji mrlje ne prijanjaju dok se s unutarnje strane nalazi podebljani materijal koji može upiti čak 3 čajne žlice tekućine bez propuštanja. Uz to što su korisne, lijepo izgledaju, a osim za menstruaciju, sigurne su i za osobe s problemima kontrole mokraćnog mjehura.

Jednom kada se feminizam dotakao donjeg rublja, nije trebalo puno čekati prije no što se povuklo pitanje jesmo li u bakinim gaćama više feministkinje nego što bi bile u tangama? Iako je promjena u ponudi donjeg rublja dočekana s oduševljenjem, što pokazuju i statistike prema kojima je prodaja tangi u zadnjih godinu dana pala za 7%, a prodaja bokserica i gaća visokog struka povećala za čak 17%, ne trebamo se zanositi i trendu pripisivati više no što on stvarno jest.

Velike pamučne gaćice nisu ništa više feminističke od ružičastih tangi s leopard uzorkom, a s druge strane, nošenje onoga što ti odgovara ili ti se sviđa – je.

Ako biste pak rado voljeli/e vidjeti nečije lice među svojim nogama, možda će vam sljedeći video dati ideju tko bi to mogao biti, uživajte!


Povezano