Objavljeno

Mix Feminae: reklame

 “Žene! Curite, starite, dlakave ste, debele i sve vas boli! I odjeća vaše djece je uprljana! Nije ni čudo da muškarci žude za drugim, manje znojnim ženama! Za ime svega, dovedite se u red!”

Ova poruka je iz komičarskog skeča, ali kao i u svakoj dobroj parodiji, i ovdje ima trunčica istine. U ovotjednom Mix Feminae donosimo vam pregled najzanimljivijih (pa i najglupljih) reklama i marketinških kampanja kojima smo bili izloženi proteklih tjedan dana.

The Society Pages već dugo na svom Pinterestu održava kolekciju nepotrebno rodno obilježenih proizvoda, a ovaj tjedan na sve dulji popis dodali su “žensku” salatu, “muški” kruh, ružičasta jaja za djevojčice i plava za dječake, “muški” šampon za pse i još neke, jednako priglupo rodno obilježene proizvode koji će vas nasmijati i podsjetiti na apsurdnost marketinga kojeg čak ni Don Draper ne bi uspio uspješno opravdati. Kao naš najdraži nepotrebno rodno obilježen proizvod istaknuli bismo ovu “žensku” kemijsku olovku, na čiji su dizajn korisnici Amazona reagirali hrpomsmiješnih recenzija. “Ja velik jak muškarac uzeo kemijsku pisati”, piše jedan. “Kemijska pukla. Ne može popraviti. Ne može pisati. Kemijska za žena. Muško može probati. Možda malo muško. Veliko muško ne može koristiti žensko kemijsku.”

Već nekoliko godina Snickers koristi marketinšku kampanju baziranu oko slogana “Nisi svoj kad si gladan”. Ako ne gledate televiziju ili idete obavljati sitne poslove po stanu za vrijeme 20-minutnog reklamnog bloka, u Snickersovim reklamama gladni ljudi ponašaju se sasvim neprirodno kada su gladni, ili se u ekstremnim slučajevima pretvaraju u Betty White sve dok ne utaže glad Snickersom. Nova Snickers reklama za australsko tržište prikazuje gladne bauštelce – inače katastrofalno mizoginu ekipu – kako i dalje viču za ženama koje prolaze kraj bauštele, ali ovaj puta ne izvikuju seksualne komentare. Umjesto toga, viču stvari kao: “Volio bih ti odati poštovanje koje zaslužuješ!” ili “Ženino mjesto je tamo gdje ona želi biti!” ili “Znaš što bih volio vidjeti? Društvo u kojemu objektiviziranje žena bude zamijenjeno rodno neutralnom interakcijom slobodnom od predrasuda i očekivanja!”. Slatko, Snickers. Dopadljivo. Ali ne pali. Kao prvo, želimo li stvarno misliti da će muškarac jedino poštovati ženu ako nije sasvim pri sebi? Također, iako ovi australski bauštelci dovikuju pozitivne i neagresivne stvari, i dalje se upuštaju u neprihvatljivo ponašanje. Izdvajaju prolaznice i traže njihovu pažnju i vrijeme jer im dovikuju. Muškarci mogu proći pokraj te bauštele, baviti se svojim poslom i biti u svojim mislima, ali isto ne vrijedi za žene. To nije ravnopravnost. Ako ne biste dovikivali muškarcu, nemojte dovikivati ni ženi. Žene vam ne duguju svoje vrijeme ni svoju pažnju, a bome ni Snickers.

https://www.youtube.com/watch?v=0gjsoSY18kg

Sociolozi već dugo tvrde da je rod performativan. Kako se oblačimo, šminkamo (ili ne), kako gestikuliramo, kako se češljamo (ili ne), sve je to rodno obilježeno. Umjetnici poput Coco Layne već su istraživali kako se samo jedna osoba može vrlo različito rodno prezentirati, poznati su nam već androgini modeli kao Andrej Pejić i Willy Carter, tako da nije ni čudo da je ekipa iz marketinga nanjušila dobru priliku. U novoj reklami za JC Jeans, model Erika Linder igra se s prezentacijom ženskosti i muškosti, a fascinantno je kako prezentira oboje mimikom lica. Reklamu u cijelosti pogledajte ovdje

https://www.youtube.com/watch?v=4FeEMJ5QIIg


Povezano