Objavljeno

Mix Feminae: 5 feminističkih aplikacija

Apple nam svima već godinama prodaje foru da za sve postoji aplikacija. Tko smo mi da se prepiremo s lako pamtljivim reklamnim sloganima? U ovotjednom Mix Feminae donosimo pet feministički naklonjenih aplikacija kojima možete dodatno opametiti svoje pametne telefone.

 

  1. #Not Buying It (iPhone/iPad)

The Representation Project je projekt koji pomoću filmskog i medijskog sadržaja razotkriva nepravde stvorene zbog rodnih stereotipa, i čiji se sudionici trude poticati promjene na bolje. Inspiriran dokumentarcem Miss Representation redateljice Jennifer Siebel Newsom, koji se bavi slabijom zastupljenošću žena na položajima moći u Americi, The Representation Project je svoje napore proširio i na pametne telefone. #NotBuyingIt je aplikacija za prozivanje seksizma u medijima i oglašavanju. U aplikaciji odaberete jedan od dva hashtaga, #NotBuyingIt ili #MediaWeLike, i možete vidjeti sadržaje koje su drugi pridonjeli ili sami dodati nešto. Možete i staviti svoj post sa seksističkim (ili feminističkim!) sadržajem na Twitter i pogledati postove koji su lokacijski blizu vas.

  1. mCalc (Android)

mCalc je aplikacija za praćenje menstrualnog ciklusa koja radi sve što i sve druge: obavještava vas kada je krajnje vrijeme kupiti uloške, kada ćete ovulirati, i kada je sigurnije seksati se. Ono što čini mCalc različitom od svih drugih aplikacija za praćenje menstruacije jest da je sasvim rodno neutralna. Tvorci aplikacije razumiju da se spol i rodni identitet ne moraju poklapati, te su s tim na umu dizajnirali ovu aplikaciju za gotovo svačije korištenje. Možete je koristiti u dva moda: “sex mode”, koji će vam pomoći smanjiti rizik od trudnoće, i “baby mode”, koji će vam pomoći da povećate šanse da zatrudnite. Jedna napomena: mCalc je još uvijek u beti, tako da ćete možda naići na neke bugove.

  1. Hollaback! (iPhone/Android)

Ova aplikacija nastala je iz Hollaback! pokreta započetog od strane aktivistice Emily May, kojoj je namjera bila spriječiti ulično uznemiravanje u New Yorku. Pomoću aplikacije Hollaback! možete zabilježiti ulično uznemiravanje dok se događa, locirati ga na karti i vidjeti gdje su drugi iskusili ulično uznemiravanje u vašoj okolini. Hollaback! ima i hrvatski ogranak, gdje možete podijeliti svoja iskustva s uličnim uznemiravanjem.

 

  1. Kitestring

Ovo tehnički nije aplikacija nego SMS i web servis, ali je predobra stvar da je ne uključimo na popis. Kada ga aktivirate, Kitestring će se pobrinuti da sigurno stignete od točke A do točke B, i javiti vašim odabranim kontaktima ako se ne javite u određenom roku. Za razliku od drugih sličnih aplikacija kao što su Circle of 6 ili bSafe, ne morate ništa tipkati niti uopće dirati mobitel. Kitestring samo prethodno obavijestite kamo idete i date mu razdoblje u kojemu želite da vam se javi. Ako mu ne odgovorite kada vam pošalje SMS, Kitestring će se javiti kontaktima koje ste odabrali porukom koju ste prethodno napisali. Ovaj servis možete koristiti na svim mobitelima koji imaju internet browsere, a sve uglavnom regulirate putem SMS-a.

  1. Whale Trail (iPhone/Android)

Molim? Igra u kojoj kontrolirate kiticu Willow i pomažete joj da leti nebom punim duga, izbjegava Thunder Brotherse, skuplja balončiće i stječe prijatelje, da nije feministički naklonjena? Gluposti! Ako vas igra u kojoj igrate kao hrabri, pozamašni ženski sisavac ne ohrabri da kritički promišljate o svijetu oko sebe i uspostavljanju jednakosti između osoba raznih rodova i seksualnih orijentacija, onda stvarno ne zaslužujete taj pametni telefon.


Povezano