Objavljeno

MixFeminae: Probrani podcast – ljetno izdanje

Stvarna fotografija mene i prijateljice na plaži

Drage čitateljice i čitatelji, pred vama su dvije činjenice o autorici ovog teksta. Prva od njih je da mi je dok se vozim u autobusu često muka, pa jedino što mogu raditi (uz piljenje kroz prozor, a to čovjeku brzo dosadi) je slušati glazbu. Druga, naizgled sasvim nepovezana činjenica je da nisam nikad bila osobita ljubiteljica podcasta. Naime, ako pustim neki podcast dok radim nešto drugo na kompjuteru, nakon pola sata shvatim da nisam bila koncentrirana i da se zapravo ničeg ne sjećam. Ako pak pokušam ne raditi ništa drugo nego samo slušati, nemam baš strpljenja i brzo mi postane dosadno.

No nedavno sam se, vozeći se u busu, nakon što sam odvrtila cijelu plejlistu s mobitela, dosjetila da bih mogla dati još jednu šansu podcastima. A kako sam htjela da utrošeno vrijeme bude produktivno, odnosno da naučim nešto novo, probala sam naći podcaste koji su na neki način edukativni. Nećete vjerovati, ali neke od ovih podcasta sam počela slušati i izvan busa (doduše još uvijek uz teške napore), stoga se nadam da ćete i vi pronaći nešto za sebe!

~The History Chicks~

Beckett Graham i Susan Vollenweider svaka dva tjedna upoznaju slušatelje/ice sa zanimljivim ženama iz povijesti, bilo stvarnim ili fikcionalnim. Podcast ima već 130 epizoda, a svaka epizoda ima svoju stranicu na kojoj, uz audio zapis, možete pronaći i kratki tekstualni opis žene te fotografije ili druge vizualne materijale.

Možete slušati ovdje.

~Female Criminals~

Ako volite krimiće, ovo je podcast za vas! Vanessa Richardson i Sami Nye autorice su podcasta u kojem žene nisu tek bespomoćne žrtve krvavih zločina. Svakog tjedna Nye i Richardson bave se psihologijom, motivacijom i nedjelima koje su počinile žene – od mafijašice Virginije Hill koja je (navodno) počinila samoubojstvo uz poruku “Umorna od života”, do dadilje Gertrude Baniszewski koja je mjesecima mučila jednu od djevojčica koje je čuvala.

Možete slušati ovdje.

~ Social Science Bites ~

Iako za razliku od prethodna dva podcasta nije fokusiran samo na “strašne žene”, Social Science Bites je kvalitetan podcast koji donosi intervjue s istaknutim stručnjacima i stručnjakinjama u polju društvenih znanosti. Svaka epizoda traje ugodnih 20-ak minuta, a novi razgovori objavljuju se svakih nekoliko tjedana. Naše preporuke: Sarah Franklin o sociologiji reproduktivnih tehnologija, Doreen Massey o prostoru i Angela McRobbie o iluziji ravnopravnosti.

Možete slušati ovdje.

~DesignSpark~

DesignSpark je razigrani (i raspjevani) podcast o tehnologiji koji vode izumiteljica Lucy Rogers i komičarke Bec Hill i Harriet Braine. Dok je prva sezona nosila naziv History Makers  i tematizirala modernu tehnologiju i osobe koje su zaslužne za njezin razvoj, druga se zove DesignSpark i pokriva teme kao što su medicinska tehnologija, istraživanje svemira, veliki podaci, umjetna inteligencija, proširena stvarnost, itd. Svaka epizoda popraćena je dodatnim (nerazigranim) objašnjenjima o temi, a dosad ih je objavljeno ukupno 12 (šest u prvoj i šest u drugoj sezoni).

Možete slušati ovdje.

~ Queer as Fact~

Ovaj podcast predstavlja ličnosti i događaje koji su obilježili queer povijest, ali i donosi analize pop kulture iz queer perspektive. Za razliku od dugovječnijeg i možda poznatijeg  Making Gay History koji se fokusira uglavnom na američku povijest, QaF pokriva teme iz svih dijelova svijeta – od rimskih careva i peruanskog erotskog lončarstva, do legendarne Papise Ivane i japanskih i izraelskih biseksualnih/queer pjesnikinja.

Možete slušati ovdje.

~The Skeptic’s Guide to the Universe~

Da, da, ovaj podcast radi hrpa bijelih muškaraca koji su k tome u rodu (bez brige, imaju i jednu ženu), ali ako vas zanimaju znanstvene teme predstavljene na pristupačan način, sigurno ćete se zakačiti. SGU, koji se emitira još od 2005. godine, promiče kritičko mišljenje, znanstvenu pismenost i skepticizam te svakog tjedna donosi rasprave o novim tehnologijama i istraživanjima, teorijama zavjere, pseudoznanosti, kao i intervjue s različitim stručnjacima. (Napomena: antivakserima se neće svidjeti.)

Možete slušati ovdje.


Povezano