Objavljeno

Mix Feminae: 4 mita o biseksualnosti

23. rujna obilježavali smo dan biseksualnog ponosa, a cijeli ovaj tjedan obilježava se tjedan biseksualnosti, ili točnije, Bisexual Awareness Week. Razne američke organizacije zadužene su za informiranje javnosti, širenje pozitive i općenito veću promociju tog malog slova B u LGBTQ akronimu. Prema najnovijim podacima, samo 28% biseksualaca izašli su iz ormara, u usporedbi s više od 70% homoseksualaca i lezbijki. Među poznate biseksualce ubrajamo Gillian Anderson, Malcolma X, Billie Holiday, Davida Bowieja, Freddyja Mercuryja i Fridu Kahlo.

Za ovotjedni Mix Feminae donosimo ekskluzivni pregled nekoliko najpopularnijih zabluda o biseksualnosti, i za vas ih rušimo.

 

Biseksualci su gramzivi

Stereotip je da su ljudi koji se identificiraju kao biseksualci samo pohlepni, da su promiskuitetni i da je njihov tobožnji promiskuitet loša stvar. Ne samo da ovakav stav bespotrebno stigmatizira promiskuitet i pretpostavlja da je biseksualnost obrazac ponašanja, a ne legitiman seksualni identitet, već je također i sasvim neistinito. Istina, neki biseksualci skupljaju zlato, drago kamenje i čarobne predmete u svojim podzemnim jazbinama, ali većina biseksualaca ne skuplja seksualne i romantične partnere. Kosti čeljusti nekih biseksualaca povezane su samo tetivama koje omogućuju veliko širenje, tako da velik plijen mogu progutati u jednom komadu, zbog čega neki bifobi pretpostavljaju da su biseksualci “gramzivi”, ali radi se samo o tome da su biseksualce pomiješali sa zmajevima i boa konstriktorima.

Biseksualci su nevidljivi

23. rujan također je poznat kao dan vidljivosti biseksualaca. Biseksualci su, kao što znamo, većinu vremena nevidljivi, te ih se zbog toga često zanemaruje kada se priča o LGBTQ osobama. Riječ “biseksualnost” toliko je moćna da je se rijetki usuđuju upotrijebiti, baš kao što svi u Harry Potter svijetu strepe od Voldemortovog imena. Ako tri puta izgovorite “biseksualac”, prizvat ćete biseksualce koji će vam ponuditi da vas riješe duhova bifoba koji opsjedaju vašu nekretninu. Ovo morate koristiti s krajnjim oprezom, doduše, jer nikada ne znate kada će stvari izmaći kontroli i svi gosti za večerom počet će pjevati Lady Gagu ili Ke$hu.

Biseksualnost nije stvarna orijentacija

Reći da biseksualnost nije stvarna osporava činjenicu da je seksualnost fluidna, odbacuje individualna iskustva osoba i njihovo pravo na ustanovljivanje vlastitog identiteta. Uostalom, što je uopće stvarno? Nije li cjelokupna stvarnost jedna, jedinstvena, apsolutna ideja u našim glavama? Možda sve ovo sanjamo. Možda nas sve snimaju za neki veliki reality show, i nebo nije nebo, već velika plava kupola, i ako sjednete u čamčić i otplovite ga do horizonta, pronaći ćete vrata koja vode u TV studio i shvatiti da je sve u što ste cijeli život vjerovali laž.

Biseksualci su neodlučni

Svjetlost se ponaša kao čestica i val, zašto ne izabere jedno? Čemu švedski stolovi, kada možemo jesti jedno jelo cijeli život? Biseksualce i biseksualke privlače osobe istog i različitog roda. Zašto se ne odluče? Biblija ipak kaže Adam i Eva, a ne Adam ili Eva, pa su biseksualci poljubili oboje.


Povezano