Objavljeno

Mix Feminae: 6 Twitter korisnika koje vrijedi čitati

Približava se 13. po redu zagrebačka povorka ponosa. Mnogi će izaći na ulice s transparentima, zastavama, možda čak i pernatim boama, a mi ovdje u Vox Feminaeu znamo što je najbitnije kod sudjelovanja na Zagreb Prideu i podržavanja LBTIQ osoba, osim solidariziranja s marginaliziranim manjinama. Tako je. Tvitanje o tome.

Twitter ne služi samo tome da svijetu objavite što ste jeli i koliko vam je zgodan novi lik u omiljenoj seriji, već je i važan alat za komunikaciju i diskusiju, a služi i kao platforma za aktivizam. U to ime, za one koji ne idu na povorku ponosa, za one koji se teško odvajaju od svojih pametnih telefona i za one koji vole biti umreženi na svakom koraku i istodobno društveno osvješteni, donosimo vam popis pet feminističkih i LGBT aktivističkih Twittera djelomično inspiriranu ovim člankom na Mashable.

Janet Mock

Janet Mock aktivistica je za LGBT prava i trans žena koja je postala poznata po svojoj autobiografiji o vlastitoj tranziciji, Redefining Realness, i naknadnom intervjuu s Piersom Morganom na CNN-u zbog kojega je na Twitteru dignuta omanja hajka protiv transfobije u mainstream medijima. Kao odgovor na način kako se Piers Morgan razgovarao s njom, Janet je snimila video u kojemu je ista pitanja koja su postavljena njoj postavljala cis novinarki, pokazujući koliko su takva pitanja invazivna i neprimjerena. Uz Laverne Cox, Janet je trenutačno jedna od najprominentnjih glasova u razgovoru za prava i zastupljenost transrodnih osoba, i njezin Twitter to pokazuje.

bell hooks

Što reći o bell hooks što već svi ne znamo? Jedna od najpoznatijih živućih feministica i društvenih aktivistica koja na postmodernistički način govori o rasi, klasi i rodu u medijima, povijesti i umjetnosti, između ostaloga, o tome i vrlo aktivno i često tvita. Na nedavnom razgovoru nazvala je Beyoncé teroristicom, ali jedna lasta ne čini proljeće, kao što ni jedan kritični komentar na nečiju karijeru ne znači da ne postoje drugi načini na koje se njihov rad može cijeniti. Njezine tvitove apsolutno morate imati na svom newsfeedu ako vas zanima moderni feminizam.

 Siyanda Mohutsiwa

Siyanda Mohutsiwa je 20-godišnja studentica preddiplomskog studija matematike na sveučilistu u Botswani, koja za sebe kaže da na internetu voli govoriti stvari koje ne bi govorila u prisutnosti starijih. Njezin najnoviji članak je o tome kako je Afriki potrebna nova vrsta feminizma.

Laverne Cox

Laverne Cox glumica je koju gledamo u odličnoj Netflixovoj seriji Orange is the New Black. Zajedno s Carmen Carrerom progovorila je protiv invazivnih i transfobnih pitanja koja im je u svojoj emisiju uputila Katie Couric, a nakon što unatoč ogromnom broju glasova nije završila na TIME-ovoj listi 100 najutjecajnijih ljudi 2014. godine, djelomično zahvaljujući viralnoj kampanji heštegom #whereislavernecox, osvanula je kao prva transrodna žena na naslovnici časopisa TIME.

Jessica Valenti

Jessica Valenti novinarka je američkog Guardiana, autorica četiri knjige o feminizmu i osnivačica web portala Feministing.

Feminist Hulk

https://twitter.com/feministhulk/statuses/424556831482970112

HULK UNIŠTAVA RODNU BINARNOST. HULK ODAN JUDITH BUTLER I INTERSEKCIONALNOM FEMINIZMU. HULK PIŠE I BLOG KADA 140 ZNAKOVA NIJE DOVOLJNO ZA RUŠENJE PATRIJARHATA.

A pratite li i Vox Feminae na Twitteru? I autorica članka također tu i tamo zacvrkuće, ali nimalo toliko relevantno kao svi ostali gorespomenuti.


Povezano