Objavljeno

Margaret Atwood prva članica The Future Library Projecta

Nova knjiga Margaret Atwood dostupna će biti tek nekim novim generacijama obožavatelja, i to ne zato što autorica ne želi čitati kritike na Amazonu, već zato što je postala je prva književnica koja se uključila u The Future Library Project.

Prolaznost vremena oduvijek je bila neiscrpna tema književnih djela, a na jedan uistinu drugačiji, te veoma originalan način toj temi, kroz The Future Library Project, pristupa umjetnica Katie Paterson.

Ideja je sljedeća. Paterson je posadila 1,000 stabala pokraj Osla u Norveškoj, a svake godine, tijekom sljedećih sto godina, od jednog/e će se autora/ice tražiti da postane dio projekta i doprinese mu svojim novim djelom. U konačnici, 2114. godine, sva stabla u Patersoninoj norveškoj šumi bit će posječena, kako bi se knjige mogle tiskati i objaviti.

“Za neke autore/ice ovo bi moglo biti oslobađajuće iskustvo – mogu pisati što god žele, od kratkih priča do romana, na kojem god jeziku i u bilo kojem kontekstu … Tražimo samo da bude na temu imaginacije i vremena, koju mogu odvesti u različitim smjerovima. Mislim da je važno da djelo reflektira i ovaj trenutak u vremenu, tako da budući čitatelji, kada otvore knjigu, mogu vidjeti i kako smo živjeli u ovo doba”, izjavila je Paterson.

Atwood kaže da joj nije dozvoljeno ništa otkriti o novoj knjizi, no priznaje da je kupila posebni papir koji u zatvorenoj kutiji može preživjeti čitavo stoljeće. TheMarySue/Flavorwire


Povezano