Objavljeno

Maja Hrgović: Pobjeđuje onaj kojem je manje stalo

Pobjeđuje onaj kojem je najmanje stalo - naslovnica

Friška iz tiska izašla je prva knjiga priča Maje Hrgović

Pobjeđuje onaj kojem je manje stalo jedno je od pravila svijeta u kojem – u samom srcu grada, ali daleko od blještavila centra – žive nesvakidašnje junakinje i junaci; oni koji svoje pivo ispijaju u birtijama uz prugu, u četvrtima što se preko noći ruše i pretvaraju u velike šoping-zone.

No, pravila su tu da se krše.

Branitelj koji štrajka glađu tražeći da mu ponovo izgrade kuću koja se urušila sama od sebe, muškarac koji napušta obitelj kako bi s neznankom proživio privid slobodnog mladenaštva, djevojka koja u pijanom noćnom pohodu iz vlasnikova naručja otima čivavu… svima je zajedničko jedno: ako pobijediti znači ne osjećati ništa, onda to nije igra za njih.

(No to ne znači da su gubitnici: štrajkaši glađu ipak potajno prigrizu štogod, ostavljene žene filmski se osvećuju, a samohrane majke zavodljive su vamp-žene iz predgrađa…)

Priče Maje Hrgović moćna su kombinacija lirike i okrutnosti, humora i cinizma – prave male studije međuljudskih odnosa (ljubavi, izgubljenosti, svih naših dobitaka i gubitaka) koje nikad ne ostavljaju gorak okus u ustima.

Naslovu u inat pročitajte i bit će vam stalo. Prava pobjeda u ovoj igri pripada čitatelju.
Cijena: 99 kunića

Maju Hrgović ne treba posebno predstavljati cunterview publici, no evo što je Profil odaslao medijima:

Maja Hrgović rođena je u 1980. godine u Splitu; u Zagrebu je diplomirala hrvatski i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu. Pohađala je i studij teatrologije te Centar za ženske studije. Od 2003. godine novinarka je kulture u Novom listu, a od 2005. do 2008. godine bila je članica uredništva “Zareza”, gdje objavljuje književne kritike.

Istraživačkim novinarskim projektom o socioekonomskim migracijama sudjelovala je kao predstavnica Hrvatske u prestižnom regionalnom programu Balkan Fellowship for Journalistic Excellence koju organizira Balkanska reportersko-istraživačka mreža BIRN. U studenom 2009. osvojila je BIRN-ovu prvu nagradu za novinarsku izuzetnost.

Pisala je i za Nulačetvorku, Cunterview, Kulturpunkt, Op.a, Graziu, Libelu. Redovito doprinosi portalu Zamirzine, gdje piše kolumne o ženskim ljudskim pravima i njihovom medijskom tretmanu.

Priče su joj, između ostaloga, dosad objavljene u višeautorskim zbirkama “Ekranpriče 04”  i “Da sam Šejn” te u Balkanskom književnom glasniku, a Miljenko Jergović ju je uvrstio i u antologiju “Najbolje hrvatske priče 2007.”


Povezano