Objavljeno

Kako ne pričati o kulturi seksualnog nasilja

Kanadska radio postaja CBC Radio One, na debati o pojmu kultura silovanja (rape culture) ugostila je Lise Gotell i Heather Macdonald, a već u prvih par minuta Macdonald je zanijekala da kultura silovanja postoji i ustvrdila da je većina žena koje su prijavile silovanje – lagala.

Pojam kultura silovanja nastao je 1970-ih, a zadnjih godina sve se češće koristi. Općenito, označava stavove i ponašanje koji normaliziraju seksualno napastovanje, te sustav koji ne pruža odgovarajuću pomoć žrtvama i ne procesuira počinitelje na pravi način.

Povod za debatu bilo je nekoliko nedavnih incidenata na kanadskim sveučilišnim kampusima.

Lise Gotell, s katedre za ženske i rodne studije sveučilišta u Alberti, i Heather Macdonald s Manhattan Instituta, pozvane su kako bi istražili je li pojam kultura silovanja točan i koristan, alarmirajući i radikalan ili nešto između.

Već u prvim minutama emisija je izmakla kontroli voditelja Jian Ghomeshija, te se pretvorila u opravdavanje silovanja i okrivljavanje žrtava od strane Macdonald. Njezin argument na izjavu da je broj pokušaja silovanja “prenapuhan” je da roditelji ne bi slali djevojke na sveučilišta da je to istina. Zadržali bi ih doma ili poslali u ženske škole.

Nadalje, ustvrdila je da je za prijavljivanje tolikog broja silovanja kriv alkohol. “Nemojte se opijati na zabavama … Tako bi mogli postići da takozvani seksualni napadi na kampusu nestanu preko noći,” izjavila je Macdonald i nastavila: “Neka žene prakticiraju odgovornost ako ne žele biti žrtve onoga što se karakterizira kao seksualni napad”. Bilo je to klasično okrivljavanje žrtve i nesretan primjer toga što kultura silovanja zapravo jest.

Gotell je bila zaprepaštena stavom koji je zauzela Macdonald. “Opijanje nije odgovorno za seksualno napastovanje,” rekla je Gotell, “alkohol ne uzrokuje silovanje, odluke silovatelja uzrokuju silovanje.”

Polako, rasprava je prešla s teme postoji li kultura silovanja u propitivanje jesu li prijave seksualnih napastovanja istinite i to je ono što su slušatelji najviše zamjerili. Nakon stotina primljenih pisama i mailova, CBC je odgovorio na kritike: “Kao javni izvjestitelji, vjerujemo da je potrebno stvoriti forum gdje se utjecajni ljudi oprečnih mišljenja mogu sukobiti. U program pozivamo ljude s vrlo širokim rasponom stavova. Ne slažemo se nužno sa svima. Znamo da su naši slušatelji dovoljno pametni da donesu vlastiti sud o onome što čuju.” TheAtlantic.com


Povezano