Objavljeno

Gillian Anderson podučava o Velikom prasku

Svi/e koje zanima kozmologija sada o velikom prasku mogu učiti iz jednostavnog, kratkog animiranog videa u kojem Gillian Anderson, najpoznatija kao agentica Scully iz serije Dosjei X, objašnjava teoriju Velikog praska u manje od dvije minute.

Ovaj video je jedan u nizu od serije videa pod nazivom Avanture misli u 60 sekundi koju je osmislio BBC u suradnji sa britanskim Open Universityem, a cilj im je približiti komplicirane koncepte široj publici.

U ovom videu Anderson pokriva sve od teorije stalnog stanja te pregleda Velikog praska i pozadinskog zračenja do toga što se događalo prije Velikog praska, kada nije postojalo „ni vrijeme ni mjesto za postojanje svemira.“ (Scully bi naravno bila vrlo skeptična oko bilo kakvih teorija o događanjima prije Velikog praska budući da one mogu biti opažane ni na koji način).

U ostalim videima, Anderson pokriva ostale filozofske i teološke teorije o nastanku svemira, uključujući teoriju Williama Paleya o božanskom uraru, teoriju Tome Akvinskog o prvom pokretaču i hinduističke mitove o postanku svemira.

Sve fanove Dosjea X i agentice Scully sigurno će veseliti i nastavak priče u obliku mini serije čija je premijera najavljena za 24. siječnja.


Povezano