Objavljeno

Nova online platforma PUKOTINE – vodič za odrastanje kroz napuknuća

Digitalna platforma PUKOTINE/PKTN novi je suradnički projekt Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (PrevLab-a), kolektiva BoliMe i organizacije FamilyLab, uz podršku Ureda UNICEF-a za Hrvatsku koji za cilj ima otvaranje virtualnog prostora za mlade, ali i za starije generacije – prostor unutar kojega mogu detektirati i definirati vlastite probleme, identificirati se s drugima i njihovim poteškoćama te otvoriti mogućnost za rješenje i zacjeljenje. Prostor je to u kojem osjećaju da nisu jedini, sami i usamljeni, prostor u kojem se povezuju i tako lakše putuju kroz odrastanje. Tendencija je PUKOTINA da postanu mjesto koje olakšava procese i faze tijekom odrastanja u izazovnom okruženju, društvu i zajednici. 

FIXER je novi serijal kratkih dokumentaraca koji prati različite skupine pojedinaca koji se međusobno ne poznaju i kroz video priču otvoreno progovaraju o svojim strahovima, strepnjama i problemima, o svemu onome što jesu, što bi htjeli biti kao i onome kako ih društvo i okolina vidi. Autorica serijala FIXER je redateljica Judita Gamulin i produkcijska kuća Eclectica, a spomenuti format redovno će se objavljivati na platformi.

U prvoj epizodi FIXERA pratimo Lovru, Tomu, Ernesta, Demira i Antu u njihovoj percepciji samih sebe. Prema njima, muškarac treba biti produktivan, raditi u smjeru zgrtanja materijalnog bogatstva; ekstrovertan, komunikativan, znati se lako zauzeti za sebe, mora biti visok barem 180… Visoka su to očekivanja za dečke u ranim dvadesetima, koji i sami zaključuju: Previše se opterećujemo sitnicama. Stalno mislimo da moramo uspjeti, da moramo napraviti nešto od sebe…

Pored video serijala FIXER, platforma PUKOTINE/ PKTN kontinuirano i redovno donosi sadržaj iz perspektiva stručnjaka i mladih – okupljajući one koji kroz profesiju pokušavaju ponuditi rješenja i pružati podršku kao i one kojima je olakšanje puta kroz odrastanje i formativne godine, kao i podrška, svakako potrebno. Ova digitalna platforma kreirana je kao odgovor na kompleksne probleme i potrebe mladih te kao reakcija na nedostatak intervencija namijenjenih pružanju podrške mladima pri odrastanju u Hrvatskoj.

PKTN okupljaju interdisciplinarni tim znanstvenika, psihoterapeuta, stručnjaka i kreativaca koji prate potrebe mladih, njihovih roditelja i nastavnika te u interakciji s njima kreiraju sadržaje i preventivne aktivnosti usmjerene na promociju pozitivnog razvoja mladih. Platforma obrađuje teme koje opterećuju mlade, poput usamljenosti, prekida, anksioznosti, straha od neuspjeha, preopterećenosti, nesigurnosti. Kroz sadržaj, njeguje se stav da mladi imaju snage i kompetencije biti odgovorni i kritični članovi društva, podržava se razvojna ranjivost njihovih godina i potencijal koji iz nje izranja. Dugoročno, okupljeni PKTN tim kreirani će sadržaj s mladima razvijati u znanstveno-utemeljene online programe koji su usmjereni na promociju pozitivnog razvoja mladih.

Poveznice:


Povezano