Objavljeno

Zabavan parodični video objašnjava mogu li se žene baviti matematikom

Još 2006. godine Stanfordska psihologinja Carol Dweck objavila je istraživanje koje je pokazalo kako djevojke intelekutualnu sposobnost za rješavanje matematičkih zadataka percipiraju kao ‘talent’, dok od njih bježe ukoliko postanu izazovni. Dječaci nemaju ovaj problem – ako i vjeruju da je matematička sposobnost nešto što je urođeno, oni smatraju da imaju taj talent, a ako u to i ne vjeruju, žele napredovati kroz izazov. Djevojke koje vjeruju u to da mogu razviti različite matematičke vještine lakše pronađu svoj put kroz izazove, pa čak i nadmašuju dječake.

Ovo istraživanje pokazuje koliko se rano počinju razvijati predrasude o ženama u STEM industriji i zašto toliki broj žena i djevojaka tijekom svojih života odustaje od STEM industrije. Harnisch Foundation i raznoliki ženski kreativni timovi odlučili su ukazati na ovaj problem videom ‘Matematički mozak’ kojeg su u stilu medijskih kampanja iz 80-ih lansirali u utorak, 14. ožujka, u čast Pi danu.

“Matematički mozak može biti vaš,” kazala je pred kamerom glasnogovornica kampanje, spisateljica i producentica Cate Scott Campbell. “Zapravo, ako gledate ovo, on i jest vaš. Zašto?”  Nastavlja prije no što će uništiti želatinasti mozak koji je izvadila iz kutije – “Jer već posjedujete mozak.”

“’Matematički mozak’ nije tipična medijska kampanja” kazala je Campbell u priopćenju za medije. “Naš video je više poput njene ljute, moderne, punk rock mlađe sestre koja je spremna razbijati stvari.” Na upit o tome zašto su se poslužili stilom medijskih kampanja 80-ih, Campbell je kazala: “Osjećali smo da je to najprirodniji način kako bismo kazali nešto što, ustvari, ne bi trebalo biti potrebno posebno isticati.”

Campbell je u svoju ulogu unijela strast za temom koja joj je bliska. Naime, ona je glumica, spisateljica i producentica koja tinejdžericama predaje matematiku više od deset godina. Osim toga, osmislila je i producirala hvaljeni kratkometražni film ‘Kako se bavim matematikom’, napisala je, producirala i glumila u seriji ‘Podučavani’, a ujedno je i suvoditeljica Forbesove podcast emisije ‘Granice ne postoje’ koja promovira kreativnost u STEM industriji.

“Vjerovanja koja djevojke njeguju vezano uz matematiku i vlastite sposobnosti imaju moć da stvore ili zaustave njihov uspjeh,” kazala je Campbell. “Svaki rad i trud koji pomaže djevojkama da se zainteresiraju za STEM industriju od vitalne je važnosti. Ali ako te iste djevojke vjeruju kako su zbog načina na koji njihov mozak funkcionira predodređene za neuspjeh, koliko zapravo možemo postići?”

Video su snimile i režirale Carly Usdin i Robin Roemer iz kolektiva Scheme Machine, autorice dugometražnog film ‘Suicide Kale’.

“Kao dijete uvijek sam bila dobra u matematici i ljude je to uvijek zbunjivalo.” izjavila je Usdin. “Oduševila me je ideja parodiranja medijskih objava iz 80-ih. Zbog toga mi je cijeli ovaj projekt vrlo blizak i drag.” [E.H.] Msmagazine


Povezano