Objavljeno

Fillosophie – podrška ženama koje studiraju filozofiju

Internetsku stranicu Fillosophie osnovali su studenti/ce filozofije Kvebečkog sveučilišta u Montrealu, a cilj im je “poticati aktivnu prisutnost žena u filozofiji i ohrabriti ih da provode istraživanja u tom području”. Sam naziv stranice je kovanica riječi ‘fille’, što na francuskom znači djevojka, i ‘philosophie’, filozofija .

Kako sami kažu “žene imaju važnu ulogu u filozofiji, a to je ono što bi projekt Fillosophie htio pokazati. Željeli bismo da studentice, pogotovo one koje namjeravaju nastaviti studij filozofije, primijete prisutnost žena na odsjeku i da shvate da su žene aktivne u filozofskom miljeu na svim razinama studija i istraživanja.

Organiziramo niz konferencija koje nude studenticama priliku da predstave svoje projekte, raspravljaju o njima i da se osjećaju sigurnije u njihovom radnom okruženju. Naša grupa se nada da će sudjelovati u stvaranju gostoljubivije sredine za žene u filozofiji. Kroz događanja koja organiziramo, želimo promovirati aktivnu prisutnost žena, prezentirati uspjehe svojih istraživanja na odsjeku, i stvoriti ugodnu okolinu i siguran prostor za sve studente filozofije”.

Stranica nudi i linkove na blogove koji se bave sličnim temama, poput blogova Women Philosophers i Women of Philosophy koji predstavljaju filozofkinje i njihov rad, te blogova What it’s Like to be a Woman in Philosophy? i njihovog sestrinskog bloga What We’re Doing About What It’s Like koji govore o stvarnim situacijama sa kojima se svakodnevno susreću žene u filozofiji, te akcijama koje poduzimaju da se stvari promijene.

“Na diplomskom studiju sam se osjećala kao da tamo ne pripadam, ali ne zato što sam to umišljala niti zato što sam bila neopravdano zabrinuta. Bilo je to zato što je mog prvog dana na fakultetu profesor s kojim sam imala namjeru raditi rekao da se, nakon što je vidio moju prijavu, ne bi iznenadio da budem tako loša da ne položim potrebne ispite, i da nemam pravi ‘pedigre’ za studente na programu ovog kalibra. Čekajući u hodniku izvan učionice mog prvog seminara, čula sam skupinu muških studenata u mojoj skupini kako se pitaju jesu li žene u našoj grupi možda primljene zbog afirmativne akcije, a ne zasluga”, piše jedna od blogerica. Blog Philosophical Spaces posvećen je načinima na koje osobe mogu ‘klimu’ na svojim odsjecima filozofije i drugim profesionalnim okruženjima učiniti gostoljubivijom.

Posebno vrijedi istaknuti i blogove Feminist Philosophers i Feminist History of Philosophy, koji prezentiraju feminističke filozofkinje i njihovo djelovanje kroz povijest. Također, tu su i blogovi koji se bave specifičnim područjima filozofije, poput bloga Gender, Race and Philosophy: The Blog, koji se bavi filozofskim radovima na temu spola i rase, POST—- Feminist Aesthetics, koji se bavi feminističkom estetikom u umjetnosti, te Political Philosop-her koji se bavi radovima filozofkinja na temu politike.


Povezano