Objavljeno

Emma Watson pozvala muškarce da se zauzmu za rodnu ravnopravnost

Emma Watson, glumica najpoznatija po ulozi Hermione Granger u Harry Potter filmovima, u srpnju je postala nova UN-ova ambasadorica rodne ravnopravnosti (točnije, ambasadorica za žene), i počela raditi na promociji kampanje HeForShe, čija je namjena potaknuti muškarce da se angažiraju u feminizmu i u borbi za rodnu ravnopravnost. Kampanja je lansirana u subotu, 20. rujna, kada je Watson održala govor u UN-u o važnosti feminizma i borbi protiv rodnih stereotipa, koji se u cijelosti može pogledati na službenom YouTube kanalu Ujedinjenih naroda.

“Želim da se muškarci zauzmu za to da njihove kćeri, sestre i majke mogu biti slobodne od predrasuda, ali i da njihovi sinovi smiju biti ranjivi, i samim time istinitija i potpunija verzija sebe”, rekla je Watson. “Vrijeme je da počnemo rod shvaćati kao spektar, a ne dva seta suprotnih ideala. Trebali bismo se prestati definirati ne kao ono što nismo, i početi se definirati kao ono tko jesmo.”

Glavni cilj HeForShe kampanje, koja od sada ima svoju web stranicu na kojoj se naziva “pokretom solidarnosti za rodnu ravnopravnost”, mobilizacija je milijarde muškaraca koji bi se trebali aktivnije angažirati kako bi stali na kraj neravnopravnostima između muškaraca i žena.

Watson se u govoru dotiče svih postojećih zapreka s kojima se žene susreću u borbi za ravnopravnost, kao što je nedostatak ekonomskih prava i obrazovanja, seksualno objektiviziranje i prisiljavanje, nedostatak reproduktivnih prava i slično, i istodobno priznaje kako je u životu bila privilegirana i kako nikada nije osjetila negativne posljedice u obrazovanju ili u svojoj karijeri zbog toga što je žena.

“Mislim da je u redu da primam istu plaću kao i moje muške kolege. U redu je da odlučujem o vlastitom tijelu. U redu je da me žene zastupaju u donošenju zakona i odluka koje utječu na moj život. Mislim da je ispravno da mi se iskazuje isto poštovanje kao muškarcima”, rekla je Watson.

Ako je Watson sigurna u jednu stvar, to je da izjednačavanje feminizma s mržnjom prema muškarcima mora prestati. Feminizam je postao “nepopularna” riječ, i Watson je izjavila kako se boji da trenutno muškarci nisu “pozvani” i ne osjećaju se “dobrodošli” u razgovor o ženskim pravima. Na stranu to da muškarci nisu neutralna skupina koju se isključuje iz razgovora o feminizmu, već su klasa ljudi koja zauzima gornje razine rodne hijerarhije i, sviđalo im se to ili ne, imaju koristi od negativnog položaja onih ispod sebe. Definicija muškarca nije biološka, već kulturološka, jer nije svim muškarcima određen muški rod pri rođenju.

U tom smislu, kreiranje web stranice na kojoj muškarci mogu razgovarati o feminizmu svojevrstan je dvosjekli mač. S jedne strane, dobro je da se muškarci informiraju o rodnoj problematici i o tome raspravljaju u sigurnom okruženju, ali opet, HeForShe stranica je isključivo namijenjena muškarcima, i pitanje je koliko je produktivno žene držati izvan feminističke stranice. Kako će muškarci podržavati žene u svojim životima ako ne slušaju žene, ako su žene isključene iz razgovora? Kako će slušati žene na web stranici samo za muškarce? Više bi se postiglo kada bi se radilo na smanjenju rodnih podjela nego da se inzistira na njima.

Sve više ženskih zvijezda počinje se nazivati feministicama, što je odlično, ali u isto vrijeme javnosti serviraju verziju feminizma kojemu su podrezane kandže, koji se uljepšava kako se ne bi uvrijedilo ili preradikalno provociralo. Ponekad niti to nije dovoljno, jer je čak i ovaj krajnje srednjostrujaški, blag govor Emme Watson natjerao internet trolove da zaprijete puštanjem njezinih golišavih slika u javnost.

Vrijeme će pokazati je li HeForShe vrijedan projekt ili se samo radi o ulickanoj verziji vapaja “ali što je s muškarcima” koji se često zna čuti u razgovorima o feminizmu. Dečki, ako se odlučite prijaviti na HeForShe, nemojte da vaše političko opredjeljenje ostane na samodopadnom tweetanju jednog hashtaga. Zauzmite se za rodnu ravnopravnost, jer se ona tiče i vas. [V.S.]


Povezano