Objavljeno

Deset trenutno najzanimljivijih filmskih redateljica

Sally El Hosaini

Žene se u svijetu filma često suočavaju s diskriminacijom i predrasudama te im je potrebno mnogo više vremena da se dokažu nego njihovim muškim kolegama. To potvrđuju i poražavajući podaci koje je prošlog tjedna objavio Britanski filmski institut, a koji govore da su od 178 dugometražnih filmova proizvedenih u Velikoj Britaniji tijekom prošle godine, samo njih 14 režirale žene.

I na nedavno objavljenom programu Toronto Film Festivala, svih 16 filmova koji će imati gala premijere režirali su muškarci. Kako bi povećali vidljivost žena, online magazin Indiewire donosi izbor deset najzanimljivijih mladih redateljica današnjice koje su se zahvaljujući vlastitoj kvaliteti i beskompromisnom stavu uspjele probiti u inače dominantno muškom svijetu filma:

Sally El-Hosaini (Velika Britanija)

Debitantski film ove redateljice velško-egipatskog porijekla, My Brother the Devil (2012), na prvi se pogled čini kao konvencionalna urbana drama o dva brata uvučena u svijet kriminala. No kako se radnja razvija, film se pokazuje kao vrlo zanimljiva analiza i dekonstrukcija suvremenog maskuliniteta.

Miranda July (SAD)

Svojim je filmom Me and You and Everyone We Know (2005) July pokazala da ekscentričnost i uvrnutost indie filma nije rezervirana isključivo za muške redatelje. Iako je njezin idući film The Future (2011) bio manje uspješan od prethodnika, mnogi se kritičari slažu da July ima jedinstven i originalan stil i da je pravo osvježenje u filmskom svijetu.

Céline Sciamma (Francuska)

Glavni lik njezinog drugog dugometražnog filma Tomboy (2011) desetogodišnja je djevojčica koja se odseli u drugi grad i svojim se novim prijateljima počinje predstavljati kao dječak. Sciammin debitantski film Water Lillies (2007) bio je prikazan u Cannesu kada je imala samo 25 godina. Njezin se stil opisuje kao minimalistički, a glavne teme kojima se bavi su fluidnost roda i rana ženska seksualnost.

Lucía Puenzo (Argentina)

Njezin prvi zapaženi film bio je XXY iz 2007. godine, o interseksualnoj tinejdžerki koja se suočava s adolescencijom. Nakon što je dobila nekoliko važnih filmskih nagrada, ove se godine vratila s trećim dugometražnim filmom Wakolda o nacističkom liječniku koji postane opsjednut jednom argentinskom obitelji.

Dee Rees (SAD)

Poluautobiografska lezbijska tinejdžerska drama Pariah (2011) dobila je ocjenu od 95% na Rotten Tomatoes i mnoge nagrade te time pokazala da je Rees redateljica na koju u budućnosti svakako treba računati.

Mia Hansen-Løve (Francuska)

Ova je francuska redateljica svoj debitantski film režirala sa samo 23 godine, a u 28. je napravila treći film Father of My Children koji je dobio posebnu nagradu žirija 2009. u Cannesu u kategoriji Un Certain Regard. Prošle ju je godine The Guardian svrstao među top 20 redatelj/ica na svijetu.

Lena Dunham (SAD)

Sa svojih 27 godina Dunham je napisala scenarije i režirala dva dugometražna filma i dvije serije te dobila nagradu The Directors Guild of America Award za seriju Girls. Iako je često na meti kritika zbog toga što se u svojim filmovima i serijama fokusira isključivo na probleme privilegiranih bijelih žena, Dunham se odbija ispričati te je unatoč kritikama uspjela opravdati kvalitetu vlastitoga rada.

Haifaa al-Mansour (Saudijska Arabija)

Wadjda (2012) je prvi saudijskoarapski dugometražni film koji je režirala žena, a također i prvi dugometražni film koji je u potpunosti snimljen u Saudijskoj Arabiji. Al-Mansour je neke scene morala režirati sakrivena u kombiju kako se ne bi vidjelo da naređuje svojim muškim kolegama. Wadjda je priča o djevojčici čija je jedina želja imati zeleni bicikl, no u Saudijskoj Arabiji ženama je vožnja bicikla zabranjena.

Sarah Polley (Kanada)

Ova je kanadska redateljica debitirala 2006. filmom Away from Her koji je dobio dvije nominacije za Oscara. Njezin je drugi film Take This Waltz iz 2012. podijelio kritiku, a ove je godine završila Stories We Tell, priču o povijesti vlastite obitelji koji je mješavina dokumentarca i fikcije, a bio je zapažen na mnogim festivalima.

Ava DuVernay (SAD)

DuVernay bila je prva crnkinja koja je dobila nagradu za najboljeg redatelja/icu na Sundanceu za svoj drugi dugometražni film Middle of Nowhere iz 2012. godine. Nedavno je objavljeno da će DuVernay režirati biografski film o Martinu Lutheru Kingu Selma, što je važno zbog toga što su filmovi o važnim muškim povijesnim ličnostima obično rezervirani za muške redatelje. [V.V.]


Povezano