Objavljeno

Buntovnice – 10 povijesnih avanturistkinja

Amelia Earheart. Sally Ride. Sacagawea. Žene čija imena nam prva padnu na pamet u nekoj apgrejdanoj verziji igre grad-država(-avanturistkinja). Vjerovalie ili ne, ovo nisu jedne žene koje su se usudile otići tamo gdje nijedna prije njih nije kročila. Nijedan, kad bolje razmislimo.

Donosimo vam danas kratak pregled žena koje su u povijesti postavile ekstremne rekorde.

Annie Cohen Kopchovsky

Ova sufražetkinja i majka troje djece, biciklom je obišla planet u 15 mjeseci 1894. godine. Putovanje je započela kao okladu, a osim obilaska zemaljske kugle, putem je morala i zaraditi pet tisuća dolara.

Uspjevši dokazati mentalne i fizičke sposobnosti viktorijanske žene te izgradivši samopromocijom i prodajom fotografija svoj vlastiti brend, promijenila je ime u Annie Londonderry po kojem ju pamtimo i danas.

Annie Smith Peck

Jedna od najuspješnijih planinarki u vremenu kada nije postojalo niti planinarske opreme niti žena u planinarenju. Postavivši svjetske rekorde za najviši uspon u Americi 1908. i na zapadnoj hemisferi, Peck je nastavila s planinarenjem do svojih 80-ih godina.

U sklopu borbe za žensko pravo glasa, na vrhu jedne peruanske planine razapela je natpis „Votes for Women“. Uz to, završila je diplomski studij grčkog jezika te dio života radila kao profesorica.

Barbara Hillary

Barbara Hillyry je na skijama dosegla i sjeverni i južni pol. Dodamo li tome činjenice da je Hillary prva afroamerikanka koja je to učinila, kao i to da je stara 79 godina i preboljela rak pluća, neće nas iznenaditi što njena inspiracijska i motivacijska predavanja privlače i dandanas bogatu publiku.

Bessie Coleman

Prva žena afroameričkog i indijanskog porijekla koja je dobila pilotsku dozvolu. Uporno odbijanje u američkim pilotskim školama nije ju spriječilo; 1922. godine samostalno je naučila francuski jezik i odselila se u Francusku kako bi pohađala pilotsku akademiju.

Ostatak je života provela izvodeći avionske predstave za javnost uz brojne zračne akrobacije i padobranstvo.

Jeanne Baret

Prva žena koja je obišla svijet, a učinila je to odjevena kao muškarac! Kao seoska herbalistica u kasnom 18. stoljeću, upoznala je svog ljubavnika, plemića de Commersona, s kojim je skovala plan za infiltraciju jednog od francuskih istraživačkih brodova.

Odjevena u mušku odjeću, uz vječno spreman pištolj, upoznala je patagonijska plemena i preživjela povratak kući.

Junko Tabei

Utemeljiteljica ženskog planinarskog društva u Japanu koje je 1975. godine organiziralo ekspediciju na Mount Everest. Petnaest žena radnica, profesorica i programerki, mukotrpno je treniralo i štedilo za ostvarenje tog cilja. Same su izrađivale opremu od recikliranog materijala.

Na dan ekspedicije, njihov je kamp pogodila lavina i zakopala ih u snijeg. Unatoč izgledima, Tabei je preživjela i postala prva žena koja se popela na Everest.

Kate Rice

Kanadska avanturistkinja i poduzetnica s velikim uspjehom u industriji minerala, koja tijekom zlatne groznice nije uključivala mnogo žena. Zbližavanjem s lokalnim indijanskim stanovništvom, naučila se lovu i upravljanju psećim sanjkama kojima je putovala na brojne ekspedicije.

Unatoč iznimnom uspjehu na studiju matematike, fizike i astronomije, te nezaboravnoj plavokosoj pojavi, Rice je tek posthumno stekla slavu pred licem javnosti.

Nellie Bly

Nellie Bly si je izgradila karijeru kao novinarka bez dlake na jeziku, pišući kontroverzne članke o ženskim pravima, pravima radnika i državnoj korupciji. Pročitavši Put oko svijeta u 80 dana, okušala se u obaranju rekorda te proputovala svijet brodom, konjem, rikšom, magarcem i ostalim prijevoznim sredstvima u samo 72 dana, 6 sati, 11 minuta i 14 sekundi. Naravno, odmah potom objavila je Put oko svijeta u 72 dana.

Više o Nellie Bly, saznajte ovdje.

Sarah Marquis

„Rođena sam s dvjema nogama, pa sam ih odlučila koristiti. Mislim da ih zato i imamo.“

Marquis ih je iskoristila za veliku pješačku odiseju od Sibira preko Tajlanda do Australije, pritom povlačeći za sobom 50 kilograma prtljage. Nakon šetnje od 20,000 kilometara, vratila se kako bi svojim iskustvom motivirala na život u sadašnjem trenutku.

Valentina Tereshkova

Ruska kozmonautica s Vostoka 6, prva je žena koja je letjela u svemir. Izabrana između četiri stotine potencijalnih pilota, Tereshkova je proglašena ponosom nacije, te je po njoj nazvan i komet.

Osim vrhunske fizičke spreme, posjedovala je i inžinjerski doktorat te prominentnu ulogu u sovjetskoj politici. Danas se hrabro javlja kao dobrovoljka za jednosmjerni put na Mars.

Više o Tereshkovoj, saznajte ovdje.

Prevela i prilagodila: Dora Klindžić; Izvor: Autostraddle


Povezano