Objavljeno

Održana završna izložba projekta ACTART

U Društveno kulturnom centru Šesnaestica se u nedjelju, 6. listopada, održalo otvorenje izložbe ‘LAPAČ‘ koja je nastala u sklopu Erasmus+ razmjene mladih u Zagrebu.

U sklopu projekta ACTART, 19 aktivista/kinja i umjetnika/ca iz Slovenije, Srbije i Hrvatske predstavili/e su radove na temu borbe za rodnu ravnopravnost i promicanja ljudskih prava. Radovi koji su nastali u sklopu projekta obrađuju teme objektifikacije žena, seksizma i nacionalizma te njihovog utjecaja na društveno marginalizirane osobe.

Cilj projekta je bio stjecanje dodatnih vještina potrebnih za samostalno organiziranje društveno-kulturnih događanja unutar njihovih zajednica.

Završni produkt njihovog sedmodnevnog druženja oblikovan je u fanzin ‘Lapač’ u kojem su ujedno sumirani i radovi završne izložbe. Sudionici/e izložbe radove su osmišljali/e u različitim medijskim formatima, od performativne izvedbe, skulptura i vizualnih komponenti do ilustracija, stripova i video isječaka.

Veronika (22) iz Slovenije je izjavila da, iako je diplomirala biokemiju, oduvijek ju je zanimala poezija.

Pjesnikinja sam i pišem pjesme, ponekad ih i prevodim. Neke od njih su objavljene u fanzinu koji smo osmislile/i. Također sam sudjelovala u stvaranju izloženog akvarela, kao i u snimanju videa o pozitivnosti prema vlastitom tijelu.“

Foto: Lara Varat

Na pitanje što je naučila tijekom trajanja projekta, Veronika je odgovorila:

Proširila sam svoje znanje o rodnom identitetu, transrodnim i nebinarnim osobama. Naučila sam o važnosti ispravnog upotrebljavanja zamjenica, ali i o važnosti umjetnosti same. Ako želiš da ljudi shvate tvoju aktivističku poruku, bitno je uključiti umjetnost koja će im tu poruku približiti.“ Nadodala je kako joj je drago što se povezala s feminističkim LGBT+ aktivistima/kinjama iz Slovenije, s kojima planira buduće suradnje.

Lea (24) i Nika (22) iz Slovenije također imaju pozitivne dojmove. Lea je izrađivala vezove i pomagala šivati odjeću, a Nika je fotografirala i snimila video koji dokumentira rad uložen u stvaranje izložbe.

Mislim da je ovo bila dobra ideja te prilika za suradnju i povezivanje zemalja naše regije,“ kazala je Lea, a Nika se složila: „Smatram da je projekt bio uspješan zbog novih poznanstava, a u budućnosti bih željela pomoći ljudima da se osjećaju ugodno dijeleći svoje misli i svoj rad.“

Fanzin ‘LAPAČ’ možete preuzeti ovdje:

Projekt ACTART provodi udruga Prostor rodne i medijske kulture K-zona u partnerstvu s Društvom za promociju žena u umjetnosti Mesto Žensk iz Slovenije i Organizacijom za promociju aktivizma OPA iz Srbije.

Projekt je financiran sredstvima programa Europske unije Erasmus+.


Povezano