Objavljeno

Bath Film Festival uveo oznaku F za feminističke filmove

Ako ste već odavno punoljetni, filmske oznake, koje se uglavnom odnose na dob gledatelja, vjerojatno jedva zamjećujete, no to bi se uskoro moglo promijeniti. Naime, ovogodišnji filmski festival u Bathu odlučio je predstaviti novu oznaku “F” kako bi se odalo priznanje iznimnim ženskim postignućima ispred i iza kamere te se tako skrenula pozornost na nedovoljnu zastupljenost žena u filmskoj industriji.

Direktorica festivala, Holly Tarquini, izjavila je kako je novi kriterij vrednovanja inspiriran prošlogodišnjom odlukom četiriju švedskih kina da nagrade filmove koji su uspješno položili Bechdel test , ispit kojeg je 1985. predstavila američka crtačica stripova Alison Bechdel u stripu Dykes to Watch Out For. Da bi film prošao Bechdel test, u njemu moraju biti barem dva istaknuta ženska lika koja vode razgovor o temama nevezanima za muškarce.

„Detaljnijim ispitivanjem filmova shvatili smo da mnoštvo njih nije prošlo test, a trebalo je, upravo stoga što se u njima pojavljuju iznimno snažne protagonistice“, izjavila je Tarquini za The Independent, naglašavajući primjer filma Gravitacija. „Željeli smo otići korak dalje i staviti naglasak na filmove sa snažnim ženskim likom ili sa značajnom ulogom žene u produkciji.“

Čak je 17 od sveukupno 42 filma dobilo oznaku “F“. Među njima valja izdvojiti Testament of Youth, dramu snimljenu prema memoarima Vere Brittain iz 1. svjetskog rata te Wild, biografsku dramu s Reese Witherspoon u glavnoj ulozi.

Porazno izvješće iz ožujka jasno pokazuje kako holivudska industrija nastavlja marginalizirati žene, a iako svjedočimo uspjesima filmova sa snažnim protagonisticama, nevjerojatno je da žene još uvijek dobivaju tek 30% govornih uloga. No, statistike su još gore ako se pogledaju rezultati istraživanja iz svibnja koji pokazuju kako je samo 26% žena igralo značajnu ulogu u produkciji u prošlogodišnjim festivalskim uspješnicama. [A.V.] The Guardian


Povezano