Objavljeno

Američki dolar uvodi prva ženska lica, saznajte koje su se žene našle na drugim nacionalnim valutama

Ministarstvo financija SAD-a prošlog je tjedna potvrdilo da će se na novčanici od 20 dolara naći lice abolicionistkinje Harriet Tubman, no iako su se svi nadali da ovo znači da lice Andrewa Jacksona više neće morati gledati, stvar nije tako jednostavna. Naime, slika Bijele kuće i Andrewa Jacksona ostat će na stražnoj strani novčanice, koliko god paradoksalno to bilo.

Alexander Hamilton će pak zadržati svoje mjesto na novčanici od 10 dolara dok će se lica prominentnih sufražetkinja, Lucretie Mott, Sojourner Truth, Susan B. Anthony, Elizabeth Cady Stanton i Alice Paul, naći na stražnjoj stranici novčanice. Promjena će zadesiti i  novčanicu od  pet dolara na kojoj će se uz Lincolna pojavljivati scene iz ključnih momenata borbe za građanska prava.

Ove novosti dočekane su s različitim reakcijama. Politička komentatorica Cokie Roberts opisala je odluku o kompromisu na novčanici od 10 dolara kako poruku ženama da ‘čekaju svoj red’, dok je voditeljica rodnog instituta na Sveučilištu Buffalo, Kari Winter kazala da je za Hamiltona “sasvim prikladno da bude na novčanici, za razliku od Jacksona koji je bio robovlasnik i bijeli supremist uključen u protjerivanje Indijanaca, protivnik papirnatog novca te poznat po lošem odnosu prema ženama”.

Dijelu Amerike zasmetalo je s druge strane uklanjanje Jacksona s prednje strane novčanice, pa su se društvenim mrežama širili komentari  poput: “Uklanjanje bijelca s 20 dolara da bi bio zamijenjen crnkinjom objava je #Ratabijelcima.”, “USA postaje zadnja rupa trećeg svijeta, a 20 dolara odlazi u geto.”, “Harriet Tubman na novčanici. Nije ni čudo da nitko više ne koristi gotovinu.”, samo su neki.

Harriet Tumban odnijela je pobjedu u online anketi koja je bila dio kampanje Women on 20s, kojom se pokušalo pritisnuti američke vlasti da barem jednu novčanicu posvete utjecajnoj ženi iz američke povijesti. Očekuje se da će ove novčanice ući u opticaj do 2020. godine.

U nastavku donosimo pregled svjetskih novčanica na kojima se nalazi ili se nalazio lik žene prema izboru urednice portala Autostraddle, Carmen Rios.

1881: Carica Jingu (Japan)

Carica Jingu navodno je vladala Japanom od 201. godine. Zanimljivo, izbrisana je iz službenih povijesnih dokumenata, a povjesničari su njezino ime zamijenili imenom njezina sina koji je vladao nakon nje. Iako je naknadno ‘izbrisana’ iz povijesti njezina važnost za tadašnji Japan je neupitna, obzirom da se ipak našla na nacionalnoj valuti.

1900: ‘Zella’ (Brazil)

Novčanica prikazuje bakrorez žene koji je izveo Sukeichi Oyamaa prema portretu Conrada Kiesela. Slika je navodno izazvala kontroverze jer se identitet te dame ne zna sa sigurnošću, te postoje spekulacije kako se čak radilo o ljubavnici spomenutog umjetnika.

1914: Polihimnija (Meksiko)

Njezino ime znači ‘bogata himnama’ i jedna je od grčkih muza. Zaštitnica je svete pjesme i himni, ali i agrikulture i pantomime. Zaštitni znakovi su joj veo i plašt.

1942: Žene kao simboli (Francuska)

Na prednjoj strani prikazana je žena koja drži maslinovu grančicu i simbolizira mir. Na stražnjoj strani nalazi se muško ženski par. Žena u kosi ima klasje žita i tratinčice, a cjelokupni dizajn novčanice je vrlo floralan.

1948: Marianne i madagaskarska žena (Madagaskar)

Dvije žene prikazane na ovoj novčanici su alegorija Francuske republike Madagaskar. Marianne, simbol Francuske, drži kartu novootkrivenog Madagaskara, a neimenovana djevojka s desna reprezentira nativni narod i drži košaru s voćem.

1967: Agatha Barbara (Malta)

Agatha Barbara bila je treća predsjednica Malte i prva predsjednica. Bila je dio Radničke stranke i vodila ženski ogranak. Također je pokrenula malteški ženski politički pokret.

1991: Caroline Chisholm (Australija)

Portretirana žena bila je progresivna engleska humanitarka poznata po brizi za australske useljenice.

1992: Afrodita (Cipar)

Afrodita je grčka božica ljubavi, ljepote, požude i spolnosti. Na novčanici je prikazana statua koja datira iz 1. stoljeća prije Krista.

1996: Clara Schumann (Njemačka)

Clara Shumann bila je nadarena glazbenica i kompozitorica koja je svoje prvo djelo napisala u dobi od 14 godina, a ono je izvedeno dvije godine kasnije.

1997: Razne žene (Eritreja)

Primjetite ženu koja vozi traktor, a zanimljivo je također da niz eritrejskih novčanica prikazuju žene ili djevojčice, te djecu u igri. 

2004: Poznata petorka iz Alberte (Kanada)

Petorka iz Alberte, Henrietta Muir Edwards, Nellie McClung, Louise McKinney, Emily Murphy i Irene Parlby pokrenule su kampanju za uključivanje žena u kanadsku vladu.

2004: Jenny Lind (Švedska)

Operna pjevačica poznata kao ‘švedska Nightingale’ i prva švedska međunarodna slavna ličnost. Bila je članica Švedske kraljevske glazbene akademije, a nažalost ne postoje snimke njezinog pjevanja.

Dodatno, želimo spomenuti i gotovo zaboravljene novčanice korištene u našim bivšim državama. 

Sjećanje na jugoslavenski dinar kod starijih generacija već blijedi, dok ga mlađe imaju priliku vidjeti još samo kod obiteljskog numizmatičara, no, vrijedi se podsjetiti da smo i mi (doduše u drugoj državi) imali novčanice na kojima se slavio ženski lik.

Susjedna Srbija na novčanici od 200 dinara ima lik Nadežde Petrović, najznačajnije srpske slikarice s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Hrvatska danas na novčanicama nema niti jednu ženu, no pod pretpostavkom da ćemo u skorije doba zamijeniti kunu eurom, izbjeći ćemo lokalno pitanje nejednakosti. Dizajn novčanica eura izbjegao je taj problem i zasniva se na simbolima povezanosti i otvorenosti prikazanih vratima na prednjoj i mostovima na zadnjoj strani novčanica. 

Povezano