Objavljeno

7 filmskih kritičarki koje trebate čitati

Karina Longworth

Istraživanje koje je objavila Martha Lauzen, profesorica na sveučilištu San Diego State, donosi zabrinjavajuće statistike o rodnoj ravnopravnosti u svijetu filmske kritike. Istraživanje je pratilo preko 2000 osvrta iz pera autora iz kategorije „Najbolji kritičari“ na portalu Rotten Tomatoes u periodu od nekoliko mjeseci, otkrivši da su čak 82% kritika napisali muškarci.

Slično istraživanje iz 2007., koje je pratilo osvrte napisane za 100 najboljih američkih dnevnih listova, otkrilo je da su muškarci proizveli 70% sadržaja – što pokazuje ne samo da se situacija pogoršala, već da su online kritičarke u lošijem položaju od onih u tiskanim medijima. Postoje brojne filmske kritičarke koje pišu odlične kritike svakog tjedna, stoga je možda na ovakvo istraživanje najbolje reagirati tako da više čitamo.

Treba nam više žena koje pišu o filmu, jasno, ali isto tako moramo biti svjesni onih koje to već čine. Muškarci imaju tendenciju nadglasavati druge ljude; toga nam definitivno više ne treba. Imajući to na umu, mislili smo da bi bilo dobro istaknuti nekoliko najvažnijih kritičarki koje danas pišu, od cijenjenih imena do onih u usponu. Ako već ne čitate ove žene, sada je vrijeme da krenete.

1. Farran Nehme

New York Post, Self-Styled Siren
Twitter: @selfstyledsiren

Nehme je već odavno cijenjena zahvaljujući svom pronicljivom filmskom blogu The Self-Styled Siren, na kojem promišlja opskurna djela klasične holivudske kinematografije i otkriva manje poznate zanimljivosti iz svijeta filmskih legendi.U proteklih godinu dana redovito piše za New York Post.

Za pročitati: “No One Lives”

2. Kiva Reardon

Cleo Journal, Cinema Scope, Reverse Shot
Twitter: @kiva_jane

Kiva Reardon probila se kao redovita suradnica časopisa kao što su Cinema Scope i Reverse Shot, donoseći temeljite kritike koje nadilaze uobičajene osvrte. Ipak, najveće dostignuće joj je osnivanje novog časopisa s feminističkom perspektivom Cleo.

Za pročitati: “Magic Mike”

3. Zeba Blay

Slant Magazine, Black Voices
Twitter: @zblay

Njeno recentno praćenje filmova za rubriku House Next Door časopisa Slant je izvrsno, ali njeni najupečatljiviji tekstovi ne bave se strogo filmskom kritikom, već dubljom analizom pitanja rase i reprezentacije (uključujući provokativni članak za Huffington Post o Leni Dunham i seriji Girls). Blay se posvećuje temama koje drugi kritičari često zanemaruju, stoga je njen rad važan i osvježavajući.

Za pročitati: “Cloud Atlas”

4. Miriam Bale

The L Magazine, NY Daily News, MUBI, Filmmaker Magazine
Twitter: @mimbale

Miriam Bale je jedna od mojih omiljenih filmskih kritičarki iz jednostavnog razloga: potiče me na razmišljanje. Njeni tekstovi obiluju inteligencijom, znatiželjom i duhovitšću, a jedina loša stvar kod je je što ne piše dovoljno često. Trebamo više kritičarki poput nje.

Za pročitati: “Sleeping Beauty”

5. Stephanie Zacharek

Film.com, The Village Voice
Twitter: @szacharek

Ova bivša kritičarka portala Film u posljednje vrijeme rapidno stječe čitatelje i poštovanje, što je kulminiralo njenim nedavnim zasluženim preuzimanjem pozicije glavne kritičarke za Village Voice.

Za pročitati: “Les Miserables”

6. Karina Longworth

LA Weekly, Grantland Vanity Fair
Twitter: @KarinaLongworth

Longworth je možda najčitanije ime na ovom popisu. Njen rad je oduvijek bio relevantan, ne samo kao filmske kritičarke, već kao autorice nedavno objavljene knjige o Alu Pacinu.

Za pročitati: Sundance Film Festival

7. Dana Stevens

Slate
Twiter: @thehighsign

Stevens je jedna od najcijenjenijih filmskih kritičara današnjice, i to ne bez razloga: njen izravni, iskreni stil je privlačan i obiluje osobnošću, a njen glas je podjednako otvoren i autoritativan.

Za pročitati: “Heaven’s Gate”

Izvor: Film


Povezano