Objavljeno

13 najpoznatijih političkih govora žena

Blog The Eloquent Woman objavio je šaroliku listu najpoznatijih političkih govora žena u povijesti koju su započeli poznatim govorom Lady Gage.

Lady Gaga održala je govor u Rimu na EuroPrideu 2011.godine, tijekom kojeg se zauzela za LGBT jednakosti, ponos i borbu za ljudska prava diljem svijeta.

 

Christine Legarde, današnja ravnateljica MMF-a, oduševila je svijet 2011. godine govorom o ekonomskoj važnosti žena na Global Women’s Forumu. Lagarde se nalazi na 7. mjestu Forbesove liste 100 najmoćnijih žena u svijetu, te izvrsno vlada umijećem javnog govorenja.

 

 

 

Elisabeth Murdoch u svom je predavanju na MacTaggartu, posebnom djelu edinburškog međunarodnog MediaGuardian televizijskog festivala, javno kritizirala organizatore festivala jer u posljednjih 17 godina nisu pozvali ženu da održi predavanje.

 

 

 

Britanska princeza Diana u Londonu je održala politički govor i jasno istaknula zahtjev da se zabrani korištenje nagaznih mina. Naime, Diana je bila članica organizacije Landmine Survivors Network i redovito je obilazila zemlje  s velikom opasnosti od mina. Ovim govorom Diana je privukla veliku pažnju medija te se njezina poruka brzo proširila svijetom.

 

 

Najstariji govor na listi je onaj kraljice Elizabete I. koji je održala engleskim vojnicima u Tilburyju. Snažan i kratak, u govoru je iskazala suosjećanje, dobru namjeru, te podignula moral vojnicima.

 

 

 

Snažan dojam ostavila je i kraljica Elizabeta II. u svom prvom televizijskom govoru uživo pred kamerama. Kraljica je odala počast mladoj princezi Diani te ostvarila vezu s publikom koja je bila razočarana reakcijom kraljevske obitelji na njezinu smrt.

 

 

 

Brojni pisci inspirirani su knjigom Vlastita soba britanske autorice Virginie Woolf. U zbirci eseja koja je nastala na temelju njezinih predavanja, Woolf govori ženama o važnosti obrazovanja i upozorava ih na neizvjesnosti njihovog položaja u društvu.

 

 

 

Engleska primatologinja Jane Goodall, poznata je aktivistkinja koja se bori za prava životinja i očuvanje planeta Zemlje. Njezin najpoznatiji govor je onaj u kojem objašnjava što ljude razlikuje od majmuna, te kako kaže, jedina prava razlika između ljudi i čimpanza je u našem sofisticiranom jeziku.

 

 

Britanska sufražetkinja Emmeline Pankhurst energično je branila ženska prava i borila se za pravo glasa. Svoje ciljeve istaknula je u poznatom govoru Sloboda ili smrt održanom u Connecticutu 1913. godine. Ova je aktivistica ostala zapamćena po riječima „Ne možete napraviti omlet bez razbijanja jaja, ne možete imati građanski rat bez posljedica.“

 

 

Margaret Thatcher, vjerojatno najpoznatija premijerka Velike Britanije, nadimak ‘Željezna lady’ dobila je tijekom Hladnog rata kada je održala govor u kojem se čak i našalila s tim.

 

 

 

Ratna izvjestiteljica i novinarka Marie Colvin ostala je zapamćena po govoru održanom u Londonu na komemoraciji za poginule novinarske izvjestitelje 2010. godine. Opisujući ratnu zonu, Marie je stvorila sliku na koju javnost nije ostala ravnodušna. Prije svega je istaknula da se ratno izvještavanje mora nastaviti usprkos opasnostima. Bila je poznata po osebujnom stilu izvještavanja s visoko rizičnih područja u kojima je vrlo često bila jedini novinar. Tijekom izvještavanja sa Šri Lanke 2001. godine izgubila je oko. No ni to je nije spriječilo da nastavi raditi svoj posao. Marie je ubijena 2012. godine u Siriji.

 

Švedska sportašica Sophie Gustafson muca i rijetko govori u javnosti. Ova poznata igračica golfa snimila je televizijski intervju tijekom Solheim kupa 2011. godine u kojem je govorila o životnim izazovima s kojima se trebala suočiti. Puna pozitivne energije i s osmijehom na licu, osvojila je publiku diljem svijeta.

 

 

Posljednji na listi je govor Tilde Swinton s izložbe Davida Bowieja koju je otvorila pomalo neobičnim riječima: „Sve najljepše moguće nakaze su ovdje“. Ova svestrana umjetnica poznata je po svom LGBT aktivizmu i borbi za ljudska prava u svijetu. [LJ.N.]


Povezano