Objavljeno

100 portreta umjetnica kroz objektiv Barbare Yoshida

Lynda Benglis

Fotografkinja Barbara Yoshida je ciklusom od 100 portreta umjetnica iz različitih područja, od feminističkih kiparica do tradicionalnih tekstilnih radnica, započela projekt istraživanja umjetnica koje su probile barijere da bi izrazile svoje estetski i politički značajne ideje. Na ovaj je način, kaže, htjela odati počast svojim suvremenicama.

Yoshida je projekt započela 1990. godine fotografirajući prijateljice i kolegice. U početku projekta su u središtu bile starije umjetnice poput Louise Bourgeois, za koje je smatrala da moraju biti zapamćene prije smrti.

Nakon što je postala članica Ženske akcijske koalicije, aktivističke organizacije poznate po protestima protiv isključivanja umjetnica iz glavnih institucija poput SoHo Guggenheim, upoznala se s brojnim umjetnicama koje su svojim radom osigurale da se ženski glasovi čuju i priznaju.

Nakon što su umjetnice pristale na fotografiranje, s autoricom su radile na uspostavi povjerenja, a Yoshida je u konačnici uspjela uloviti trenutke u kojima ranjivost i snaga obaju karaktera nastupa do izražaja. Umjetnice je fotografirala u njihovim osobnim prostorima, a pritom je koristila isključivo prirodno svjetlo lokacije.

“Projekt se”, kako kaže sama Yosida, “bavi zajednicom”. U većinu je fotografija stoga uključen osobni pogled umjetnice; ona nije predmet fotografiranja, već sukreatorica fotografije.

Tijekom razvoja projekta, umjetnička je zajednica izgubila neke žene koje su pozirale za Yoshidin projekt, ali je svaka od njih dobila priznanje za besmrtan doprinos velikoj zajednici žena umjetnica.

Ciklus je bio prvi put bio izložen u Salena galeriji u Brooklynu u sklopu proslave Mjeseca ženske povijesti u ožujku 2015. godine. Feature shoot

{gallery}Barbara Yoshida{/gallery}

 

 


Povezano