Objavljeno

Znanstvenica Mateja Dumbović dobila nagradu za doprinos u području fizike Sunca

Mateja Dumbović u posjetu Solarnom Opservatoriju u Udaipuru u Indiji 2016. (izvor: oh.geof.unizg.hr)

Doktorica znanosti Mateja Dumbović s Opservatorija Hvar Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dobila je nagradu Arne Richter za izvanredne mlade znanstvenike/ce, koju dodjeljuje Europska unija za geoznanosti (EGU).

EGU je vodeća organizacija za istraživanja Zemlje, planeta i svemira u Europi koja okuplja više od 20 tisuća članova/ica iz cijelog svijeta koji su profesionalno angažirani ili povezani s geoznanostima.

“Meteorologija pokušava predvidjeti vrijeme, a svemirska prognostika radi to isto, samo u bližem svemirskom okolišu i višim slojevima Zemljine atmosfere. Stanje na Zemlji jako je uvjetovano Sunčevom aktivnošću, solarne oluje često uzrokuju niz poteškoća ljudskoj tehnologiji, a posebno su ugrožene svemirske misije i letovi u blizini Zemljinih polova,” kazala je Dumbović za Večernji list 2016. povodom osvajanja stipendije L’Oréal-UNESCO Za žene u znanosti. Ta stipendija joj je pak uvelike pomogla da 2017. osvoji i stipendiju Marie Curie Sklodowska za projekt koji je provela na Sveučilištu u Grazu pod voditeljstvom dr. sc. Manuele Temmer, izjavila je Dumbović za portal Universitas.

Dumbović je nagrađena za svoj znanstveni doprinos u području fizike Sunca i svemirske prognostike, a u svom radu bavi se proučavanjem procesa u Sunčevoj atmosferi i njihovim posljedicama u heliosferi. Rođena je 1984. u Zagrebu, gdje je i upisala studij fizike na zagrebačkom PMF-u. Nakon diplome se zaposlila na Opservatoriju Hvar, a doktorat na temu Sunčevih oluja obranila je također na PMF-u.


Povezano