Objavljeno

Znaj znanje: Informiran izbor je ispravan izbor

Projekt Informiran izbor je ispravan izbor i internetska stranica znajznanje.org, nastali su u sklopu seminara Mlade žene mijenjaju Centra za Edukaciju, Savjetovanje i Istraživanje (CESI), s ciljem da se na jednom mjestu prikupe relevantne informacije vezane uz pravnu, medicinsku i psihološku zaštitu ženskih reproduktivnih prava.

Autorice projekta, pri njegovom su se osmišljavanju vodile istraživanjem Nataše Bijelić i Amira Hodžića o abortusu u Hrvatskoj, kojim je ustanovljen nedovoljan nadzor na bolnicama i diskriminacija žena, o čemu više možete pročitati u članku Siva zona: pitanje abortusa u Republici Hrvatskoj.

Ideja pokretanja internetske stranice Znaj znanje nije zagovaranje pobačaja, koji se, ističu autorice, ne treba koristiti kao kontraceptivno sredstvo, već zagovaranje prava na izbor i prava na odlučivanje o vlastitom tijelu.

Treba istaknuti i da, unatoč uvjerenjima mnogih, pobačaj nije kontraceptivna mjera tinejdžerica, već je prema statistikama u Hrvatskoj 93% žena koje abortiraju starije od 20 godina, a 78% njih već su majke.

Informacije okupljene na internetskoj stranici podijeljene su u rubrike koje pokrivaju seksualnu edukaciju, zakonski okvir, te pravo na priziv savjesti, a dostupan je i adresar s popisom bolnica koje ga obavljaju i cijenom zahvata. Internetska i Facebook stranica će se i dalje dopunjavati značajnim podacima, te donositi vijesti o ženskim reproduktivnim pravima iz zemlje i svijeta.

Autorice projekta naglašavaju da u sekularnoj državi kakvom se Hrvatska smatra, na odluke o dostupnosti pobačaja ne bi trebala utjecati crkva, te da ukidanje prava na pobačaj neće smanjiti broj izvršenih pobačaja, već će ih prebaciti u ilegalnu sferu čime će postati opasniji i gdje su veće šanse za ugrožavanje života. [A.M.F.G.]


Povezano