Objavljeno

‘Ženska stranka’ na parlamentarnim izborima u Turskoj 2015.?

Još krajem svibnja ove godine u Turskoj je osnovana Ženska stranka (Kadin Partisi) s ciljem uspostave kvotnog sustava radi ravnopravnijeg sudjelovanja muškaraca i žena u nacionalnoj politici. Ministarstvu unutarnjih poslova istovremeno je upućen zahtjev za službenim priznanjem stranke, no iako službene potvrde još nema radi se o inicijativi koju vrijedi predstaviti.

Liderica stranke Benal Yazgan kao ključni razlog osnivanja stranke ističe mali broj žena u politici i procesima donošenja odluka, pa tako navodi podatak da od ukupno 550 zastupnika u Turskom parlamentu na žene otpada tek 77 mjesta.

Također, na nedavno održanim lokalnim izborima samo je 12 gradova izabralo gradonačelnice, od čega njih 6 poziciju dijeli s pripadajućim dogradonačelnikom.

Ženska stranka  osnovana je kako bi sa svoje strane utjecala na pozitivne društvene promjene i „borila se protiv rodne diskriminacije i nejednakosti u društvu, kao i protiv diskriminacije utemeljene na vjeri, jeziku, etničkoj pripadnosti i seksualnoj orijentaciji, te vojnih i građanskih pučeva i govora mržnje“, kako stoji u peticiji upućenoj Ministarstvu unutarnjih poslova.

Osnivanje ove stranke druga je inicijativa turskih žena da utemelje stranku koja će zastupati žene. Nacionalna ženska stranka osnovana je još 1972. godine, međutim ugašena je nakon vojnog puča 1980., no iako su ostale stranke kasnije ponovno otvorene, to nije bio slučaj i sa Ženskom strankom.

Zanimljivo je i da je rana turska feministkinja Nezihe Muhiddin odmah po osnivanju Turske kao republike, još 1923. pokušala utemeljiti žensku političku stranku, no njezin je zahtjev odbijen zbog zakonskih ograničenja koja su branila sudjelovanje žena u politici.

Iako je osnovana prekasno da bi sudjelovala na spomenutim lokalnim izborima, nadamo se da će biti dijelom parlamentarnih izbora 2015. godine, a s obzirom a situaciju u Turskoj čeka ih iscrpljujuća borba. Turkiyenewspaper


Povezano