Objavljeno

Mađarska ukida rodne studije

Viktor Orban (foto: EPP, flickr)

Po uzoru na Vladimira Putina koji je zabranio sve programe rodnih studija na ruskim sveučilištima, populistička vlada premijera Viktora Orbána odlučila je ukinuti rodne studije u Mađarskoj, prenosi Hungarian Free Press.

U Mađarskoj trenutno samo dva sveučilišta nude takav program: Srednjoeuropsko sveučilište (CEU), koje je od 2008. podijelilo oko 130 diploma, i Sveučilište Eötvös Loránd (ELTE), koje je pokrenulo rodne studije tek prošle godine, upisavši 11 studenata/ica.

Vlada je prošli tjedan dala sveučilištima 24 sata da komentiraju prijedlog. “Tražiti reakciju unutar 24 sata, usred godišnjih odmora, dobar je primjer spektakularne arogancije koju ova vlast pokazuje već osam godina,” piše Hungarian Free Press. “Rodni studiji u Mađarskoj teško da predstavljaju ozbiljnu prijetnju narativima Fidesza i Demokršćanske stranke (KDNP), ali ovaj režim je poznat po gaženju najosjetljivijih u društvu.”

I ELTE i CEU (koji je već duže vrijeme u nemilosti vlade) poručili su da se ne slažu s ukidanjem rodnih studija te da razlozi za ukidanje nisu dovoljno obrazloženi.

Kao službeni razlog ukidanja rodnih studija navodi se da oni nisu “ekonomski racionalni”.

Prošle godine je Lőrinc Nacsa, Orbanov koalicijski partner iz KDNP-a, izjavio da su rodni studiji “nepotrebni luksuz, ali i destruktivni”. “Moramo podizati svijest o tome da ovi programi ne čine ništa kako bi unaprijedili našu naciju. Dapače, oni uništavaju društveni model zasnovan na vrijednostima koji je još uvijek prisutan u zemljama Srednje Europe,” rekao je Nacsa prošle godine u svom pismu rektoru ELTE-a.

Isto tako, Bence Rétvári, državni tajnik u Ministarstvu ljudskih resursa, postavio je pitanje legitimnosti rodnih studija kao akademskog polja, dodajući da je ono u srazu sa svime što Fideszova vlada zastupa. “Akademska polja moraju imati znanstvene temelje. Rodni studiji – slično marksizmu-lenjinizmu – možemo smatrati ideologijom, a ne znanošću, i stoga je upitan njihov položaj na ELTE-u.”

Povjesničarka i profesorica na CEU-u Andrea Peto kazala je pak da bi usvajanje ovog prijedloga značilo da je ideološka borba u Mađarskoj važnija od slobode. “Ovaj prijedlog predstavlja sramotnu intervenciju u područje visokog obrazovanja koja nije utemeljena na ozbiljnoj analizi i konzultacijama sa sveučilištima, a može imati značajne posljedice za mađarska sveučilišta, kvalitetu obrazovanja i međunarodne odnose,” rekla je.

Vlada je trebala raspravljati o zakonu u ponedjeljak, no maknut je s dnevnog reda i prebačen na četvrtak.


Povezano