Objavljeno

Žene uspješnije na liderskim pozicijama

Prema rezultatima studije povjerenja u rukovoditelje/ice Ketchum Leadership Communication Monitor, agencije za odnose s javnošću Ketchum, žene se percipiraju kao znatno uspješnije u četiri od pet najvažnijih liderskih osobina.

Studija provedena na 6509 ispitanika/ica u 13 zemalja s pet kontinenata pokazuje da se žene smatraju uspješnijima od muškaraca u 1) vođenju kroz primjer, 2) otvorenom i transparentnom obliku komunikacije, 3) priznavanju pogrešaka i 4) izvlačenju najboljeg suradnika, dok se muškarci nešto uspješnijima smatraju u 5) zadržavanju mirnoće u stresnim situacijama.

Međutim, unatoč tome što žene prednjače u navedenim poželjnim karakteristikama lidera/ica, muškarci se i dalje smatraju većim rukovoditeljskim autoritetima zbog tradicionalne percepcije muškarca u ulozi vođe.

Na tragu ovih pokazatelja je i ovogodišnje istraživanje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova koje ukazuje na rodnu neravnopravnost na upravljačkim i rukovodećim pozicijama.

No, zaključak autora Ketchumove studije je da će osobine rukovođenja koje su karakteristične za žene u budućnosti postati dominantne. PRS


Povezano