Objavljeno

Silovanje kao univerzalni model pobjedničkih vojski u II. svjetskom ratu

Knjiga Kad su došli vojnici, njemačke povjesničarke Miriam Gebhart, bacila je novo svjetlo na događaje iz Drugog svjetskog rata i pritom podigla veliku prašinu.

Naime, iako se znalo da su tijekom rata i po njegovu završetku, mnoge žene bile žrtve silovanja, dosad se za to okrivljavalo samo pripadnike Crvene armije. Autorica u svojoj knjizi opovrgava mit o zapadnim vojnicima besprijekorna ponašanja te navodi kako su krivci za silovanja i pripadnici američke, britanske i francuske vojske.

„Ono što me je zaista zaprepastilo je da su se i zapadni vojnici ponašali po istoj shemi: silovanjima su uglavnom prethodile pljačke. Vojnici bi provalili u kuće, prvo uzimali dragocjenosti, krali bicikle, civilima skidali satove s ruku i onda se bacali na žene, obično u grupama. Po meni, skoro da nema razlike između Crvene armije i američke vojske“, izjavila je za Deutsche Welle.

U knjizi govori o 860,000 silovanih Njemica, iako su se dosadašnje procjene kretale oko 2 milijuna žrtava. „Saznala sam koliko ima takozvane ‘djece okupacije’, jer su podaci o njima precizni. Mi točno znamo da je pet posto te djece začeto u činu nasilja. Pod pretpostavkom da je svako deseto silovanje dovelo do trudnoće i da je svaka deseta trudnoća iznesena do kraja, dolazimo do sljedećeg rezultata: poslije svakog stotog silovanja je rođeno dijete.“

Također, iako se dosad smatralo kako su silovane samo mlada žene, Gebhart govori kako su žrtve bile i starije žene, ali i muškarci i djeca.

Motive vojnika za takvo nehumano ponašanje pronalazi u užasnutosti vojnika ratom i stradanjima, ogorčenosti svojom pozicijom, ali i u ispunjenju svojevrsne mačo fantazije proizašle iz ratne propagande koja je govorila o lakom moralu Njemica. No, kao srž problema ističe strukture moći i nasilje u odnosu među spolovima.

O kontroverznosti teme je izjavila: „Bila je jedna faza u kojoj je bilo politički nezamislivo govoriti o njemačkim žrtvama. Prvo, zato što je bilo važno baviti se zločinima nacista i njemačke vojske i s druge strane, iz političke lojalnosti prema saveznicima: u Saveznoj Republici Njemačkoj prema zapadnim saveznicima, u DDR-u prema Sovjetskom Savezu.“

Ovom nedovoljno istraženomdijelu povijesti akademska zajednica pristupa sve kritičkije uslijed raznih primjera iz suvremenih ratnih zona i praksama terorističkih i vojnih organizacija poput Boko Harama ili ISIL-a.


Povezano