Objavljeno

Žene u Sjevernoj Irskoj dobrovoljno se predale policiji zbog korištenja pilula za pobačaje

Tri su se žene dobrovoljno predale na policijskoj postaji u Derryju, tvrdeći da su nabavile i konzumirale ilegalne tablete koje služe za induciranje pobačaja. Kako bi ukazale na problematiku restriktivnih zakona o pobačajima u Sjevernoj Irskoj zahtijevale su da ih se uhapsi te da se njihovi slučajevi sudski procesuiraju.

Desetine aktivista i aktivistkinja kampanje za slobodu izbora okupilo se ispred policijske postaje u Derryju kako bi pružili/e podršku Diani King, Collette Devlin i Kitty O’Kane koje su se tamo odlučile dobrovoljno predati. Ovim činom tri su žene željele pokrenuti suđenje kako bi javnosti pokazale arhaičnu prirodu zastarjelog Kaznenog zakona protiv života i tijela iz 1861. godine koji abortus u Sjevernoj Irskoj čini ilegalnim, osim u ekstremno rijetkim slučajevima.

Ova akcija potaknuta je bijesom zbog prošlomjesečnog suđenja koje je pokrenuto protiv 21-godišnjakinje koja je putem interneta nabavila pilule za induciranje pobačaja. U prvom javnom slučaju vezanom uz pilule za pobačaj, djevojka je osuđena na tri mjeseca zatvora, odnosno godinu dana uvjetne kazne. Njezin advokat na sudu je izjavio kako njegova klijentica ne bi kazneno odgovarala za svoj postupak da se nalazi u bilo kojoj drugoj državi unutar Ujedinjenog Kraljevstva. U lipnju ove godine očekuje se drugo suđenje u Sjevernoj Irskoj, a ovog puta pred sudom će se naći žena koju se optužuje da je pilulu za izazivanje pobačaja dala tinejdžerki, za koju se nagađa da joj je kći.

King, Devlin i O’Kane na policijsku su postaju došle u pratnji sudskog zastupnika, svaka sa napisanom izjavom u kojoj tvrde da su uzele tablete za induciranje pobačaja te su odmah odvedene na ispitivanje.

King (72), umirovljena socijalna radnica, izjavila je kako se osjećala primoranom da zauzme stav jer se osjećala izuzetno ljutom zbog navedenih sudskih procesa.

„Način na koji se tretira žene u Sjevernoj Irskoj je neoprostiv. Predajem se policiji kako bi ih informirala da sam u nekoliko navrata konzumirala deveto-tjedne pilile za induciranje pobačaja .“ izjavila je prije ulaska u policijsku postaju.

Rekla je i kako se ne slaže s tvrdnjom da je počinila ikakvo kazneno djelo jer se ne radi o ‘otrovnim supstancama, već o medikamentu koji je od strane Svjetske Zdravstvene Organizacije prepoznat kao esencijalan.

„Svjesne smo činjenice da postoji mogućnost da završimo u zatvoru, ali branit ćemo se tvrdnjom da nismo učinile ništa pogrešno.“ kazala je okupljenim novinarima.

Žene u Sjevernoj Irskoj koje žele izvesti pobačaj imaju dvije opcije. Ukoliko imaju 1,000 do 2,000 funti mogu otputovati u Englesku ili Wales kako bi obavile pobačaj u privatnoj klinici ili mogu putem nizozemskih dobrotvornih institucija, poput Women on Web, nabaviti pilule mifepristona i misoprostola koje koštaju oko 60 funti, a smatraju se učinkovitima za induciranje pobačaja u prvih deset tjedana trudnoće.

Žene koje si mogu priuštiti putovanje ne krše nikakve zakone, ali žene koje za to nemaju novaca i prisiljene su kupiti pilule za induciranje pobačaja mogu biti kazneno gonjene, zbog čega aktivisti i aktivistkinje koji/e se zalažu za slobodu izbora ovaj zakon smatraju diskriminatornim prema siromašnim ženama.

„Sudski procesi u našoj zemlji pokrenuli su ozračje straha. Žene su nervozne i boje se primiti paket s pilulama koji glasi na njihovo ime, tako da već neko vrijeme ti paketi dolaze na moje ime, a mi ih kasnije dostavljamo ženama.“ izjavila je King.

Više od 200 aktivistkinja prošle je godine potpisalo otvoreno pismo u kojemu su tvrdile da su konzumirale pilule za induciranje pobačaja, a unatoč tome što su sve bile spremne na uhićenje, protiv njih još uvijek nisu podignute optužnice, zbog čega su King, Devlin i O’Kane odlučile poduzeti ovaj proaktivan korak. Ovim su se činom izložile optužbama koje su čekale mlade žene, tvrdeći kako one zbog toga što su umirovljenice ne moraju strahovati za svoje poslove.

 King je izjavila kako očekuje da će policija poslati cijeli izvještaj glavnom državnom odvjetniku nakon čega će se raspravljati o tome hoće li ih kazneno goniti. [E.H.] TheGuardian


Povezano