Objavljeno

Irkinje se vraćaju u zemlju da bi glasale za pravo na pobačaj

Foto: Shane Conneely, Flickr

Irska danas glasa na povijesnom referendumu. Pobačaj je ilegalan u Irskoj još od 1861. godine, a 1983. zabrana pobačaja uvrštena je i ustav u obliku 8. amandmana koji izjednačuje pravo majke i fetusa na život, čak i u slučaju silovanja ili incesta.

Istovremeno, amandman ne zabranjuje ženama da putuju u inozemstvo kako bi prekinule trudnoću. Stoga Irkinje putuju u Ujedinjeno Kraljevstvo ili Europu da bi napravile pobačaj, a  procjenjuje se da svaki dan 10 žena odlazi iz zemlje s tim ciljem.

U članku za British Vogue, irska novinarka Lynn Enright zamišlja što joj se moglo dogoditi da je zatrudnila u Irskoj, a ne u Londonu.

Možda bih i ja bila jedna od njih, sve pomno planirala – uzimala godišnji na poslu, razgovarala s poslodavcem i obitelji, ukrcala se na jeftini Ryanairov let u 6 ujutro kao da idem na odmor. Nekako bih našla stotine funti da podmirim račun u privatnoj klinici u Liverpoolu ili Londonu. Poslije, ne bi mi ostalo novaca za hotelsku sobu, već bih krvarila i preznojavala se u jeftinom hostelu, miljama udaljena od doma.

No, ovaj tjedan, u iščekivanju referenduma, putovanje se odvija i u suprotnom smjeru. Koristeći hashtag #homotovote, Irkinje koje žive u inozemstvu putuju kući da bi glasale za brisanje 8. amandmana i dokumentiraju svoje putovanje.

Brisanjem 8. amandmana pobačaj neće automatski postati legalan, ali će zakonodavac moći donijeti zakone koji omogućuju pravo na pobačaj. Quartz

 


https://twitter.com/made0fglitter/status/999280581685870593?ref_src=twsrc%5Etfw


Povezano