Objavljeno

Žene u medijima i dalje puno slabije zastupljene od muškaraca

Žene su u medijima puno slabije vidljive od muškaraca, pokazuje je posljednja studija Globalnog projekta media monitoringa (GMMP), prenosi BBC.

Istraživanje je otkrilo da žene čine samo 24% osoba o kojima se govori u vijestima, unatoč tome što čine pola svjetskog stanovništva. Sarah Macharia iz GMMP-a izjavila je da situacija nije puno bolja nego što je bila prije 20 godina kada je studija pokrenuta, a da bi se postigao paritet trebat će još “barem tri četvrtine stoljeća”.

U izvješću se navodi da digitalni mediji imaju sličnu podjelu – žene se pojavljuju samo u četvrtini online vijesti i tweetova diljem svijeta.

Neka područja izvještavanja su bolja od drugih što se tiče ravnoteže spolova, pa se primjerice žene češće pojavljuju u pričama o znanosti i zdravlju nego o politici.

Postoje i velike regionalne razlike. Žene su najvidljivije u vijestima u Sjevernoj Americi, a najmanje u onima na Bliskom istoku. Latinska Amerika je pak dobila pohvalu zbog povećanja broja novinarki i voditeljica. Godine 2000., samo 28% žena bilo je u tim ulogama, dok ih je danas, 15 godina poslije, 43%.

Macharia smatra da postoje širi kulturni razlozi za tu promjenu. “To je svjetska regija koja ima najveći udio žena na čelu vlada i energične feminističke pokrete”, kazala je.

S druge strane, čini se da u Sjevernoj Americi pada broj žena koje rade u medijima. Godine 2005. u SAD-u i Kanadi bilo je, 48% novinarki i voditeljica, dok ih je danas 38%.

GMMP procjenjuje da diljem svijeta žene čine 37% svih novinara/ki, što je isti udio kao i prije deset godina.

Povezano