Objavljeno

Pad medijske slobode u Hrvatskoj i svijetu

Prema godišnjem izvješću Reportera bez granica (RSF) Hrvatska je u odnosu na 2014. godinu pala za pet mjesta na ljestvici slobode medija. Ova se ljestvica objavljuje od 2002. za ukupno 180 zemalja svijeta, a prema izvještaju za prošlu godinu, situacija se pogoršala svugdje u svijetu.

Hrvatska se u izvješću za 2015. godinu našla na 63. mjestu, dok je godinu ranije bila rangirana kao 58. Ove ljestvica temelji se na seriji indikatora, među kojima su pluralizam, neovisnost medija, autocenzura, pravni okvir i transparentnost.

Glavni tajnik RSF-a Christophe Deloire je za agenciju AFP kazao kako svi indikatori ljestvice svjedoče o pogoršanju, iako je Europa i dalje generalno gledajući područje u kojemu su mediji slobodniji nego drugdje. Finska je na pravom mjestu šestu godinu zaredom, a iza nje su Nizozemska, Norveška i Danska. Među prvih deset nalaze se i Švicarska, Švedska i Irska.

Kada je u pitanju susjedstvo, Slovenija je na 40. mjestu, Srbija četiri mjesta ispred Hrvatske, Mađarska je 67., BIH 68., Italija se nalazi na 77. mjestu, a Crna Gora na 106.

Zanimljivo je da se na drugom mjestu po slobodi medija iza Europe našla Afrika, koja je prvi puta pretekla obje Amerike u kojima je nasilje nad novinarima u porastu. Slijede je Azija i istočna Europa, a sjeverna Afrika i Bliski istok još uvijek su regije u kojima su novinari izloženi ograničenjima svih vrsta.

U Poljskoj je pak zabilježen ogroman pad od čak 29 mjesta zbog ultrakonzervativne vlade koja je preuzela kontorlu nad medijima. Izuzetno loše stoje i Rusija koja je na 148. mjestu te Turska na 151. mjestu.

Unatoč tome što se stanje za novinare pogoršalo u svim dijelovima svijeta, pad je najjači u Latinskoj Americi u kojoj su vrlo česta ubojstva novinara. Iz RFS-a su izjavili kako naslije, organizirani kriminal, nekažnjivost, korucija i koncentracija medija u Latinskoj Americi predstavljaju glavne prepreke slobodi medija.

“Na nesreću, jasno je da mnogi svjetski vođe razvijaju neku vrstu paranoje prema novinarima. Klima straha rezultira rastućom averzijom prema debati i pluralizmu, obračunima sve autoritarnijih vlada s medijima, te izvješćima o medijima u privatnom vlasništvu kojima sve više upravljaju osobni interesi. Garancija prava javnosti na neovisne i vjerodostojne vijesti i informacije ključna je ako se žele riješiti problemi, i na lokalnom i na globalnom planu” kazao je Deloire. 

Na dnu se ljestvice kao i prošle godine nalaze se Kina, Sirija, Sjeverna Koreja i Eritreja. Hina…


Povezano