Objavljeno

Žene u Hollywoodu podzastupljene i hiperseksualizirane

Izlaskom novih heroina na velike ekrane u  filmovima poput Snow White and the Hutsman, Brave, The Hunger Games i nezaobilaznog nastavka Twilight sage, 2012. godina proglašena je godinom žena u Hollywoodu. No, unatoč toj činjenici stvarna slika položaja glumica naspram svojih muških kolega potpuno je drugačija.

Prema novoj studiji kalifornijske Anneberg škole za komunikacije i novinarstvo, provedenoj na uzorku od 100 visokobudžetnih filmova, stupanj rodne ravnopravnost koji se odnosi na govoreće uloge je najniži u zadnjih pet godina. Od 4,475 govornih uloga samo 28,4% je pripalo glumicama.

Analiza provedene studije zaključila je i da su žene na velikim ekranima prikazane na hiperseksualizirani način. Usporedbom prikazanih ženskih i muških likova, 38,6% glumica naspram 7% glumaca nosi stereotipnu seksi odjeću te je 31% glumica prikazano na poluodjeveni način prema 9,4% muških kolega. Također dob od 13 do 20 godina utječe na hiperseksualiziranost glumica. Polovica (56,6%) tinejdžerskih ženskih likova u 2012. godini bila je oskudno odjevena.

Voditelj studije profesor Stacy L. Smith naglasio je da unatoč zagovaranju za veću zastupljenost glumica, željeni rezultati poput povećanja broja ženskih uloga i istodobnog smanjenja naglašavanja njihove seksualnosti na ekranima nisu još ostvareni.

Jedan od razloga takvih rezultata je u činjenici da žena nisu samo podzastupljene na ekranima već i iza kamera. Od uzetog uzorka od 100 blockbustera samo 4,1% režiserki, 20% producentica i 12,2% scenaristkinja je sudjelovalo u njihovom stvaranju.

U danom intervju za HuffPost Women o nedostatku filmova koji ne objektiviziraju žene, kreatorica tv serijala Nashville te scenaristica i producentica filma Thelma and Louise Callie Khouri smatra da su jedino nezavisni filmovi mjesto gdje su žene prikazane na primjeren i sadržajni način, no studiji ne žele niti imaju volju financirati takve filmske projekte.

Situacija nije bolja ni u serijama. Istraživanje 238 humorističnih serija i drama emitiranih tijekom četiri tjedna u 2011. i 2012. u SAD-u pokazuje kako trećina epizoda uključuje sadržaj koji je dosegao razinu seksualnog iskorištavanja žena, stoji u izvješću televizijskog Vijeća roditelja.

Seksualno iskorištavanje još je izraženije ako je riječ o ženskom liku u tinejdžerskim godinama, prenosi Huffington Post. [Ž.S.] HuffPostWomen…


Povezano