Objavljeno

Nova kampanja proziva oglašivače koji koriste žene kao objekte

Kampanja #WomenNotObjects želi zaustaviti iskorištavanje ženskog tijela u svrhu prodaje banalnih proizvoda poput hamburgera, parfema ili šampona.

Kampanju je u New Yorku pokrenula reklamna stručnjakinja Madonna Badger, nakon dugogodišnje frustracije zbog korištenja golog ženskog tijela u marketinškoj industriji u kojoj je u posljednje vrijeme pravilo da ideju i koncept marketinga ne treba posebno razrađivati ukoliko uz proizvod koji želite prodati stavite i golo žensko tijelo, pa čak i u slučajevima kada prodajete najobičniji sendvič.

Video koji je napravljen u sklopu kampanje privukao je mnoge istomišljenike i istomišljenice na društvenim mrežama, a podržali su ga Ashton Kutcher i UN Women. Video sadrži razne reklamne kampanje poznatih brendova poput Tom Forda i Burger Kinga, koji prikazuju žene u raznim submisivnim i seksualno sugestivnim ulogama, poput simuliranja oralnog seksa na hamburgerima.

 

Seksualiziranje i objektivizacija žena ni na koji način nisu novost u marketingu, ali postoji velika razlika između umjetnosti koja slavi žensko tijelo i oglašivača koji ga koriste isključivo za promociju svojih proizvoda. Ova kampanja ciljano se obraća oglašivačima s porukom da se prije nego što iskoriste žensko tijelo za prodaju svojih proizvoda zapitaju osnovna pitanja poput ‘Da li je žena koju koristim u reklami svedena na provokativno tijelo?’ ili ‘Da li ova žena ima izbor ili glas?’. [E.H.] Dazed

https://www.youtube.com/watch?v=5J31AT7viqo


Povezano