Objavljeno

Strašne žene i u Pirellijevom kalendaru

Pirellijev kalendar, inače poznat po artsy fotografijama polu golih supermodela u tropskom okruženju, pokazuje ove godine jedan drugačiji pristup. Ekskluzivni kalendar za 2016. godinu talijanskog proizvođača guma, snimila je u cijelosti legendarna fotografkinja Annie Leibovitz, a prikazane žene izabrane su zbog svojih postignuća, a ne izgleda.

Među 12 odabranih nalaze se 65-godišnja autorica Fran Lebowitz, iranska umjetnica Shirin Neshat i Tavi Gevinson. Neke od žena prikazane su i bez odjeće, no ne kako biste očekivali. Iako je Serena Williams bez majice, okrenuta je leđima, a fokus kamere je na njezinoj snazi, dok portret Amy Schumer u donjem rublju i potpeticama propituje slične photoshopom obrađene slike modela.

Ovaj potez Pirellija tumači se u kontekstu šireg kulturnog preokreta kada je riječ o javnoj objektivizaciji ženske seksualnosti. Jennifer Zimmerman iz reklamne agencije McGarryBowen smatra da se radi o usponu heroina.

„Uz sve snažne ženske likove na televiziji … pritisak za ostvarivanjem ravnopravnosti u plaćama, nemoguće je ignorirati osnaživanje žena. Osim toga, tko uopće koristi kalendar? Njegova uloga mora biti nešto drugo“, kazala je, dodajući da za žene nije prihvatljivo ući u garažu koja prodaje Pirellijeve proizvode i vidjeti na zidu kalendar koji objektivizira žensko tijelo.

Uzevši u obzir činjenicu da su žene i sve prisutnije na tržištu automobila i kao vlasnice i kao vozačice, Pirellijeva odluka svakako je i primjer proračunatog iskorištavanja društvenog trenda, no nadamo se da se radi o dugotrajnoj promjeni.

Iako iz Pirellija nisu nedvosmisleno potvrdili da objektivizacija žena više neće biti dio njihovih budućih kalendara, sudionice ove kampanje smatraju da bi to bilo veliko razočaranje i da si tvrtka to ne bi smjela dozvoliti. NYTLive

Sve fotografije koje su dio kalendara pogledajte ovdje.

Povezano