Objavljeno

Žene u glazbenoj industriji progovorile o seksualnom uzemiravanju

Frontmenica grupe Dirty Projectors, Amber Coffman, na svom je twitter profilu optužila glazbenog publicista i direktora tvrtke za odnose s javnošću ‘Life or Death’, Heathcliffa Berrua, za seksualno uznemiravanje i time pokrenula pravu lavinu tweetova ostalih kolegica iz glazbene industrije koje su s dotičnim imale slična iskustva.

Coffman je odlučila objaviti tweet nakon što je s prijateljima započela razgovor o seksualnom uznemiravanju i ‘čudnim tipovima’ s kojima se djevojke i žene često susreću, ali na njih nikada ne znaju pravilno reagirati i zauzeti se za sebe. Zaključili su da su žene sklonije takve događaje potisnuti i ne spominjati svojim prijateljima ili kolegama, često u strahu da ih se ne bi optužilo da su ‘same to tražile’, ‘bile pijane’ ili ‘izazovno odijevene’ te da nema razloga da se žene i djevojke svog iskustva srame ili osjećaju loše.

Kako bi ih potakla da o svojim iskustvima progovore, objavila je seriju tweetova u kojima je napisala da ju je Heathcliff Berru u jednom klubu “zgrabio za guzicu i grizao joj kosu, iako su se jedva poznavali.”

Coffman je izjavila da ranije nikada nije razmišljala o tome da nekome prijavi taj slučaj ili da se pobuni jer do razgovora s prijateljima nije ni shvaćala da je zapravo bila u strahu da bi si time mogla uništiti karijeru.

Njezin tweet poduprlo je jako puno kolega i kolegica iz glazbene industrije, ali i žene koje su i same odlučile progovoriti o iskustvima seksualnog uznemiravanja koje su doživjele upravo od Berrua. Na mnoge od njih je nasrtao pijan, pokušavao im zavući ruku pod majicu ili haljinu, prisiljavao ih da mu diraju međunožje, a glazbena publicistica Beth Martinez je izjavila da joj je jednom stavio i roofie u piće.

Među ženama koje su objavile svoje priče na tweeteru su i frontmenica benda Tearist, Yasmine Kittles, bivša voditeljica na MTV-u Shirley Braha i pjevačica benda Best Coast, Bethany Cosentino.

Manje od 24 sata nakon Coffmaničine objave na tweeteru, tvrtka za odnose s javnošću ‘Life or Death’ izgubila je mnoge poznate klijente, a potom dala izjavu za medije u kojoj je obavijestila da će Berru odstupiti s mjesta direktora tvrtke.

I sam Berru se o cijeloj situaciji očitovao izjavom za LA Weekly u kojoj je napisao da mu je duboko žao zbog ‘navodnih’ djela koja je počinio raznim ženama, tvrdeći da je njegov osnovni problem onaj s alkoholom i drogama te da će se prijaviti u kliniku za odvikavanje.

Coffman je komentirala da ispriku u kojoj je Berru koristio izraz ‘navodna’ dijela ne smatra nimalo iskrenom niti vjeruje da je zaista shvatio što je napravio svim ženama koje je seksualno uznemiravao.

Ipak, nada se da će ovakvi primjeri u budućnosti ohrabriti žene da progovore o seksualnom uznemiravanju u glazbenoj industriji i izvan nje, ali i da će ovaj slučaj pokazati muškarcima koji seksualno uznemiravaju žene da je prošlo vrijeme kada su žene o tome šutjele i živjele u strahu.


Povezano