Objavljeno

Žene sklonije poštivati mjere za sprječavanje širenja koronavirusa

Foto: Pixabay

Prema novom istraživanju koje su provele znanstvenice sa sveučilišta NYU i Yale, žene su sklonije držati se službeno propisanih mjera usmjerenih ka sprječavanju širenja virusa Covid-19 od muškaraca, a navedene mjere uključuju socijalno distanciranje, nošenje maski i pojačanu higijenu. Žene su također sklonije slušati mišljenja stručnjaka, kao i iskazivati anksioznost vezano uz pandemiju.

Ovi su rezultati u skladu s prijašnjim istraživanjima koja su se bavila ponašanjima povezanim s očuvanjem zdravlja.

Istraživanja prije pandemije pokazala su kako žene češće nego muškarci posjećuju liječnike i češće slijede njihove preporuke,” objašnjava Irmak Olcaysoy Okten, postdoktorantica Odsjeka za psihologiju Sveučilišta u New Yorku te glavna autorica istraživanja. “Žene također više paze na zdravstvene potrebe drugih. Stoga ne iznenađuje da i više paze kako bi se spriječilo širenje pandemije.”

Anketni dio istraživanja je pokazao kako se žene statistički značajno pridržavaju svih predloženih mjera (ostajanje kod kuće, učestalo pranje ruku, održavanje fizičke distance) – osim osobnog kontakta.

Kad je riječ o fizičkom distanciranju, žene su se najčešće informirale iz stručnih izvora slušajući savjete liječnika i političara, prateći iskustva iz drugih zemalja i društvene medije. Za razliku od muškaraca, žene su isticale kako ih osjećaj straha potiče na pridržavanje mjera.

Drugi je dio istraživanja uključivao promatranje prolaznika na tri različite lokacije u SAD-u kako bi prosudili razinu pravilnog nošenja maski, tako da prekrivaju i usta i nos. Među onima koji su pravilno nosili masku njih 57,7% bile su žene, a 42,3% muškarci.

Posljednji dio istraživanja odnosio se na uspoređivanje ukupnog kretanja i korištenja neesencijalnih usluga, u što spadaju restorani, spa-centri, fitness-centri, cvjećarnice i slično. Rezultati su pokazali kako su muškarci manje održavali fizičku distancu u razdoblju od 9. ožujka do 29. svibnja t kako na njih nije utjecala pogođenost pojedinog područja virusom.

Autorice upozoravaju da ovi rezultati mogu dijelom biti rezultat različitosti poslova koje obavljaju muškarci i žene, što za posljedicu ima veću fizičku mobilnost muškaraca – iako kontroliranje uzorka nije pokazalo značajnu razliku. Isto tako, navode i političku orijentaciju pojedinaca pojedinaca iz uzorka kao mogući razlog većeg ili manjeg pridržavanja mjera.

Konačno, autorice istraživanja ističu kako je potrebno muškarce bolje educirati vezano uz mjere prevencije kako bi se smanjilo daljnje širenje pandemije. [K.D.] NYU…


Povezano