Objavljeno

Pandemija Covida-19 povećala smrtnost rodilja i stopu mrtvorođenja

Stopa mrtvorođenja i smrtnosti majki porasla je za trećinu u vrijeme pandemije Covida-19, a nepovoljni ishodi trudnoće i za dijete i majku sve su češći, pokazala je pregledna studija objavljena u znanstvenom časopisu The Lancet.

Studija nije analizirala izravne učinke infekcije koronavirusom tijekom trudnoće, već je cilj bio promotriti kolateralne posljedice na ishode trudnoće, poroda i postnatalnog perioda.

Analizirani su podaci iz 40 istraživanja u 17 zemalja, od kojih su siromašne zemlje pod znatno većim rizikom. Rizik za majke i djecu povećan je zbog posljedica lockdowna, organičene dostupnosti zdravstvenih usluga i rjeđih odlaska na preglede u trudnoći zbog straha od zaraze.

Pandemija je ostavila duboke posljedice na zdravstveni sustav,” kazala je prof. Asma Khalil, jedna od istraživačica. “Prekidi u pristupu uslugama uzrokovali su sprječive smrti majki i djece, osobito u siromašnijim zemljama.”

Primjetan je i negativan utjecaj na mentalno zdravlje majki. Od 10 analiziranih istraživanja koja su se bavila mentalnim zdravljem, šest njih je zabilježilo povećanu stopu postporođajne depresije, anksioznosti ili oboje.


Povezano